U Srpskoj povećana naknada za topli obrok

18.02.2022. 15:22
9
IZVOR: srpskainfo.com

U Republici Srpskoj će od 22. februara biti povećana naknada za topli obrok - saopštili su danas iz Saveza sindikata RS.

Kako navode, visina toplog obroka utvrđena je Odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada  i visine pomoći radniku i iznosi 0,75 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan.

– Prema tome, od 22. februara ove godine, radnik ima pravo na topli obrok u bruto iznosu od  11,60 KM, odnosno 8 KM u neto iznosu, za svaki dan koji je radnik bio na poslu – preciziraju iz Saveza sindikata RS.

Pored prava na platu, pravo na topli obrok je osnovno pravo radnika iz radnog odnosa koje proističe iz odredbi Zakona o radu. Zakonska obaveza svih poslodavaca u Republici Srpskoj je da radniku isplaćuju naknadu troška toplog obroka u novcu, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana.

– Na primjer, ukoliko radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 176 KM. Ovo je najmanji iznos toplog obroka, Kolektivnim ugovorom Sindikat i poslodavci mogu utvrditi i veći iznos toplog obroka – izračunali su u Savezu sindikata RS.

U slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok.

Ako je poslodavac organizovao ishranu radnika, svi troškovi pripremanja toplog obroka ne bi trebalo da budu ispod iznosa koji je propisan u slučaju isplate troškova toplog obroka radnicima u novcu, jer je Zakonom o porezu na dohodak Republike Srpske propisano da poslodavac ne plaća porez na dohodak ostvaren po osnovu radnog odnosa na troškove pripremanja toplog obroka u vlastitim restoranima kod poslodavca ili toplog obroka isporučenom poslodavcu od lica registrovanog za usluge keteringa, a najviše do 4,50 KM dnevno po zaposlenom.

Ukoliko trošak toplog obroka, isporučen putem keteringa, iznosi manje od 8 KM, poslodavac treba da radniku isplati razliku toplog obroka u novcu.

Ishranu koju organizuje poslodavac podrazumijeva pravilnu, zdravu i kvalitetnu ishranu prilagođenu naporima koje zaposleni ulažu u toku rada.

Radnici ne ostvaruju pravo na topli obrok u slučaju korišćenja godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, privremene spriječenosti za rad  i neplaćenog odsustva.

Radnicima čije se plate finansiraju iz budžeta i fondova (obrazovanje, kultura, policija, pravosuđe, uprava, javne službe i zdravstvo), naknada za topli obrok  se ne isplaćuje, već je uračunata u platu u skladu sa zakonima o platama.

U cilju obezbjeđivanja prava na topli obrok svim radnicima u Republici Srpskoj, Savez sindikata Republike Srpske i granski Sindikati budžetskih i fondovskih korisnika su pokrenuli inicijativu za posebno iskazivanje naknade za topli obrok na postojeće plate radnicima u obrazovanju, kulturi, policiji, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu.

Savez sindikata Republike Srpske poziva sve radnike – članove Sindikata da prijave, svaku vrstu zloupotreba poslodavaca (neisplaćivanje naknade za topli obrok, isplaćivanje toplog obroka u manjem iznosu) kako bi zaštitili njihova prava putem regionalnih kancelarija Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Dragan 19.04.2022. 10:40
    Zox u pravu si niko i ne isplaćuje treba jade samo tuziti ali i od toga nemamo ništa kad je i sama drzava takva
  • Generic placeholder image
    Kloc 19.02.2022. 17:28
    Za Ja: nemoguće je da radiš u "državnoj" firmi a da ne primaš naknadu za topli obrok, jedino ti može biti uračunat u platu kao što je u zdravstvu, obrazovanju,...
    Za NADA: ne mogu da vjerujem kako licemjerna izjava, radnici na minimalcima ili koju desetinu KM više, upitno koliko su sati prijavljeni i jesu li svi prijavljeni, svaka subota radna, dok poslodavac širi imperiju i razmišlja koji skupocjeni SUV i u kojoj boji kupiti (da bude skuplji i ljepši od onog drugog poslodavca). Kako sve lijepo funkcioniše na zapadu? Poslodavac zadovoljan, radnik zadovoljan. Samo što tamo poslodavac ne uzima sebi 99% profita.
  • Generic placeholder image
    zox 19.02.2022. 15:31
    Draga Nado odgovori samo koliko radnika ti radi na crno, koliko fiskalnih računa kucaš dnevno, tj koliko prometa prikažeš
  • Generic placeholder image
    NADA 19.02.2022. 11:50
    A jel od vas ko pomislio na nas poslodavce kako ćemo mi to izdržati?
    Dok poplaćamo sve troškove, poreze i doprinose i redovne plate,sad moramo još i topli obrok, i to oporeziv u punom izosu...
    SRAMOTA OD DRŽAVE
  • Generic placeholder image
    Oo 19.02.2022. 09:17
    A mi koji imamo 600 markica kod privatnika ne moramo ni da jedemo ako ne ponesemo od kuće mrš
  • Generic placeholder image
    zox 19.02.2022. 08:50
    Može biti i 20 KM, ionako to niko od lopava privatnika ne isplaćuje.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 18.02.2022. 22:23
    Topli obrok!Jel to šta je to?
  • Generic placeholder image
    Mile 18.02.2022. 16:22
    A u kom je to zdravstvu dat topli obrok ? Je li u fondu zdravstvenog, koliko mi znamo zdrasvstveni radnici bar sto se tice Istocnog Sarajeva nemaju topli obrok niti im se isplacuje .Sramota
  • Generic placeholder image
    Ja 18.02.2022. 15:34
    A mi koji godinama nemamo topli obrok, a radimo u državnoj firmi
    Sramota
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 28m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 1m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 27m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 40m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 9m
    3