Uskoro počinje vakcinacija protiv HPV virusa u Republici Srpskoj

01.03.2023. 14:52
7
IZVOR: katera.news

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa počeće uskoro u Republici Srpskoj.

Prema riječima Milana Latinovića, pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi  Republike Srpske, koji je danas boravio u Istočnom Sarajevu i održao informativnu radionicu o programu vakcinacije protiv HPV virusa, ova vakcina može spriječiti opasne bolesti čiji je uzročnik upravo ovaj virus.

Već od 2012. godine, kada je Vlada usvojila politiku unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, mi određene aktivnosti sprovodimo u cilju edukacije i unapređenja znanja i preduzimanja mjera u borbi protiv vrlo opasne bolesti kao što su karcinomi grlića materice, ali i vulve, anusa, penisa i ždrijela - naveo je Latinović.

Kako ističe Latinović, HPV virus je značajno prisutan u našoj polulaciji i pretpostavlja se da preko 80 odsto građana ima ovu infekciju.

Slika

- Podaci govore da godišnje 50 žena umre od karcinoma grlića materice u Republici Srpskoj, a oboli oko 200. Na 100.000 žena 2019. godine bile su 33 oboljele od karcinoma grlića materice. Ako to poredimo sa Slovenijom, koja HPV vakcine koristi desetak godina, taj broj je sedam oboljelih žena na 100.000 stanovnika - istakao je on.

 

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je donijela odluku i obezbijedila sredstva za nabavku devetovalentne vakcine, za naredne tri godine, koja pokriva devet najopasnijih HPV virusa.

Ukupno 10.000 vakcina biće distribuisano u domove zdravlja u Republici Srpskoj.

- Vakcina protiv HPV virusa biće besplatna za djevojčice i dječake  od 11 do 14 godina. Ovaj proces vakcinacije će teći kao i svaki drugi vakcinalni proces preko domova zdravlja, a osobe koje imaju više od 14 godina, moći će da se vakcinišu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Regionalna odjeljenja – objasnio je Latinović.

On je dodao koliko je opasan HPV virus govori činjenica da je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije više od 80 odsto seksualno aktivnog stanovništva njime zaraženo.

Slika

Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske rekla je da prema informacijama koje imaju od dobavljača, vakcina je uvezena i čeka se početak vakcinacije.

Kako je istakla, vakcinacija nije interes samo zdravstvenog sistema, nego države i iz tog razloga je Vlada Republike Srpske obezbijedila ovu vakcinu.

-  Vakcina je najefikasnija kada se daje kod mlađih osoba, što pokazuju studije, a to je i preventivna mjera. Najbolje je da se sprovede prije nego što dođe do zaražavanja. Zato moramo postići značajan obuhvat vakcinacijom mladih u dobi do 15 godina - istakla je Aćimovićeva napomenuvši da su zemlje koje već koriste vakcinu uspjele da smanje učestalost karcinoma grlića materice.

Ona je dodala da je puno ljudi  zainteresovano za vakcinaciju zato što je vrijednost vakcine ogromna ne samo da sprečava infekciju nego i nastanak malignih bolesti.

- Moja poruka je da vakcinacije djece nikada ne treba da bude jednostrana odluka roditelja, nego u nju treba uključiti i djecu, jer su to odrasla stvorenja i to treba da bude zajednička odluka – rekla je Aćimovićeva.

Ona je zaključila da ova vakcina nema nikakve različite kontraindikacije od drugih vakcina koje trenutno imaju u programu.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Olja 06.03.2023. 15:35
    Zanimljivo veoma zanimljivo
    Nude djeci (djevojčicama) vakcine brinu o njima
    A ne nude užinu u školi besplatne patike npr.
    Nešto tu ne štima... ne štima
    Žene (djevojčice) plaćaju pregled kod dr (nije besplatan) plaćanje zovu partipacija ... Čudna neka briga čudna.
  • Generic placeholder image
    Skeptik 05.03.2023. 17:00
    Imunizacija protiv HPV virusa – nepotrebna i opasna po zdravlje djece
    https://roditeljizapravadjece.org/zdravlje/imunizacija-protiv-hpv-virusa-ne/

    Održano predavanje „Opravdanost i sigurnost HPV vakcine za djecu“
    https://roditeljizapravadjece.org/odrzano-predavanje-opravdanost-i-sigurnost-hpv-vakcine-za-djecu/

    Odgovor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, neregistrovani Gardasil 9 uvezen je „interventno“
    https://roditeljizapravadjece.org/trazili-smo-informacije-od-hpc-vakcini-i-one-su-nelegalno-kod-nas/
  • Generic placeholder image
    Skeptik 05.03.2023. 16:57
    https://roditeljizapravadjece.org/zvanicne-dezinformacije-o-vakcini-protiv-hpv-virusa/
  • Generic placeholder image
    narodni ljekar 03.03.2023. 01:00
    virusi, bakterije... nisu uzročnici bolesti, oni su pratioci (već postojećih) bolesti...
  • Generic placeholder image
    Leo 02.03.2023. 01:33
    Sto se ti X toliko bunis..da i ti nisi dio " koverte " što reče Lukavica i potpuno je u pravu..Tako brzo zaboravljate kako se bas i nisu kovid vakcine pokazale ok..i sta sad...Upravo tako i za ovo...otkud odjednom tolika briga za HPV virus i to udri na najvrijednije...tek dozrijevajuce materice,pa i ako se koja odluči oploditi,da je na vrijeme osjeti brizna medicina....fuj
  • Generic placeholder image
    X 01.03.2023. 17:05
    @Lukavica-ne lupetaj nego malo nešto i pročitaj.Teorije zavjere po pitanju osnovnih vakcina su čista glupost.Nije loše ponekada se informisati i na pravim mjestima.
  • Generic placeholder image
    Lukavica 01.03.2023. 15:24
    Ocete li vakcinisati svoju,necete,krvoloci.Zarad koverte od farmaceuta trujete djecu.Sva djeca koja ovo prime ostace sterilna
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 5m
    5
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 37m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 47m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 20m
    0