Višegrad: U petak seminar posvećen stradanju Srba i kulturi sjećanja

25.05.2021. 09:23
0
IZVOR: Srna

Seminar o stradanju Srba i kulturi sjećanja biće održan u Andrićgradu u petak, 28. maja, uz učešće 30 profesora srpskog jezika i istorije iz Republike Srpske.

Savjetnik Republičkog pedagoškog zavoda Rade Lalović rekao je Srni da će na seminaru biti profesori koji su prethodno prošli obuku nastavnika za njegovanje kulture sjećanja na Institutu u Jerusalimu.

Seminar će u 10.30 časova otvoriti direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, a potom će se obratiti profesor Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović i Lalović, koji je i prosvjetni inspektor za srpski jezik.

Predavanje na seminaru održaće profesor srpskog jezika Duško Krsmanović i profesor istorije Radmila Mitrić.

Učesnici skupa će istog dana posjetiti Spomen-kompleks Stari Brod, a o značaju muzeja govoriće protojerej Dragan Vukotić.

Spomen-kompleks u Starom Brodu podignut je kao znak sjećanja na više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila koje su proljeća 1942. godine, na obalama rijeke Drine, ubile ustaše, predvođene Jurom Francetićem.

Organizator skupa je Republički pedagoški zavod.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima
„Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak) „Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak)
Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 25m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 27m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 20m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 25m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 28m
    1