Vode Srpske: Očekuje se rast vodostaja Drine i Save

05.11.2021. 16:55
0
IZVOR: SRNA

Zbog obilnih padavina u Republici Srpskoj, u narednih 48 časova postoji opasnost od pojave bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem dijelu sliva rijeke Drine i očekuje se porast njenog vodostaja, zbog čega je neophodan pojačan oprez s ciljem zaštite građana i imovine od poplave, saopšteno je iz "Voda Srpske".

U saopštenju je navedeno da se očekuje i veći porast vodostaja rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava.

- S obzirom na trenutne niske vodostaje rijeke Bosne i njenih pritoka u donjim dijelovima sliva, očekuje se da će korita moći da prihvate nadolazeće količine vode bez izlivanja. Ipak, sugeriše se dodatni oprez i u slivu te rijeke - napomenuli su iz "Voda Srpske".

Iz ovog preduzeća ukazali su da se u narednih 48 časova očekuje i rast vodostaja rijeka Une i Sane bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava na svim prognoznim lokacijama, izuzev Hidrološke stanice Kostajnica, gdje postoji mogućnost dostizanja nivoa pripremnog stanja ali bez daljeg rasta.

- Na rijeci Savi očekuje se porast vodostaja, ali bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji. Rast vodostaja očekuje se i na rijeci Vrbas, bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji - navedeno je u saopštenju.

U protekla 24 časa obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

Najteža situacija je na području opštine Istočna Ilidža, gdje su se Željeznica i Kasindolska rijeka izlile na više lokacija i izazvale odrone zemljišta.

Rijeka Željeznica i njene pritoke izlile su i na području opštine Trnovo.

Na području Foče, u mjestu Miljevina izlila je rijeka Bistrica. Na podrčuju opštine Pale zabilježen je veliki porast vodostaja Paljanske i Mokranjske Miljacke, Prače, Repašnice i ostalih vodotoka.

- S obzirom na najavljeni nastavak padavina tokom narednih dana, potreban je oprez u svim dijelovima Republike Srpske, posebno u područjima u blizini bujičnih vodotoka - upozorili su iz "Voda Srpske". 

Komentari 0
Povezane vijesti
Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara
U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T. U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
Filmski pokušaj bijega iz riječkog zatvora: Kopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Filmski pokušaj bijega iz riječkog zatvora: Kopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    6h 54m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    7h 38m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    11h 43m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    11h 47m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    23h 31m
    0