Vojna parada u Moskvi: Učestvovalo 9.000 ljudi (FOTO,VIDEO)

09.05.2024. 14:23
0
IZVOR: blic.rs

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je završena vojna parada povodom obilježavanja 79. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika sukoba u Ukrajini, kao i više od 70 komada tehnike, i dvije vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži".

Mehanizovanu kolonu, tradicionalno, predvodio je sovjetski tenk T-34-85 iz Drugog svjetskog rata.

Zatim su prodefilovala oklopna vozila "Tigar" i "VPK-Ural", oklopni transporteri BTR-82A i "Bumerang", lanseri operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M" i protivavionski raketni sistemi S-400, strateški raketni sistemi "Jars", prenosi RIA.

 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: Tanjug/ AP Photo

Paradom je komandovao glavnokomandujući Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Šojgu razgovarali su na kratko poslije parade.

Putin je kratko razgovarao i sa vojnicima koji su učestvovali na paradi.

Putin je izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske, a svečanoj vojnoj paradi prisustvovali su i predsjednici Belorusije, Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

Putin je prije vojne parade čestitao Dan pobjede, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj prijeti.

Nebo iznad Crvenog trga bojama zastave Ruske Federacije obojila je grupa od šest jurišnih aviona Su-25BM.

Nakon parade, predsjednik Rusije položio je cvijeće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskoj bašti.

Slika

Foto: Reuters

U Rusiji se povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, održavaju parade u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Komentari 0
Povezane vijesti
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Džudisti osvjetlali obraz na Igrama BRIKS-a: Medalje za Srpsku poseban osjećaj Džudisti osvjetlali obraz na Igrama BRIKS-a: Medalje za Srpsku poseban osjećaj
Igre BRIKS: Džudistkinja Lana Bjelica došla do bronze, druge danas za Srpsku Igre BRIKS: Džudistkinja Lana Bjelica došla do bronze, druge danas za Srpsku
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  9h 13m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  22h 6m
  2
 • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
  7h 44m
  0
 • Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO)
  5h 42m
  0
 • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
  9h 56m
  0