Vuković predstavio projekat "Turistička zona - Goli Koran" (VIDEO)

08.11.2020. 10:52
2
IZVOR: Katera/promo tekst

Kandidat za načelnika opštine Pale Nenad Vuković predstavio je danas projekat Turistička zona – Goli Koran, koji ima za cilj da od ovog paljanskog turističkog potencijala, napravi ozbiljan turistički proizvod.

Turistička zona - Goli Koran zamišljena je kao spoj prirode, moderno uređene šetnice, raznovrsnog mobilijara, ugostiteljstva i kulturno-istorijskih obilježja. Cilj realizovanja projekta je organizovanje turističke zone u neposrednoj blizini centra Pala koja će da bude mjesto uživanja domaćeg stanovništva, ali i novi sadržaj za turiste.

Projektom je obrađen prostor od Srednjoškolskog centra Pale do novoizgrađenog etno sela "Dolina mira". Ono što spaja ove dvije tačke upravo je Goli Koran koji obiluje šumom, ljekovitim biljem i mnogim drugim prirodnim potencijalima, koji su sada neiskorišteni.

Slika

Foto: youtube/screenshot

Kako bi svima bio omogućen lak dolazak do ove zone, predviđena je izgradnja dva velika parkinga na koje se nadovezuje šetalište koje je isključivo namijenjeno za pješake. Da bi se u što većoj mjeri sačuvala priroda, jedan dio šetališta će ostati u vidu uređene šumske staze, dok će drugi dijelovi biti asfaltirani, kako bi se roditeljima sa malom djecom i osobama sa invaliditetom omogućilo lakše kretanje.

Duž čitave zone biće postavljene klupe, kante za otpatke, a predviđena je i rasvjeta kako bi se omogućila šetnja i korištenje sadržaja u noćnim uslovima.

- Veoma važan dio projekta je izgradnja Spomen obilježja u čast Republici Srpskoj. Isti je zamišljen na najvišoj tački Golog Korana, odnosno na mjestu gdje se danas nalazi repetitor. To će predstavljati i vidikovac sa kojeg se može posmatrati kompletan prostor Pala, ali će sigurno biti i najljepše mjesto za fotografisanje - istakao je Vuković.

On je podsjetio da je Skupština Grada prije više od godinu dana donijela odluku da se izdvoje sredstva za izradu idejnog rješenja za dva projekta, od kojih je jedan upravo spomen obilježje na prostoru Golog Korana.

- Prema tome, ovaj sadržaj je svakako planiran i u toku je procedura javnog konkursa za odabir najboljeg idejnog rješenja Spomenika u čast Republici Srpskoj. Mi smo tada napominjali da opština Pale zaslužuje obilježje posvećeno Republici Srpskoj, znajući da su ovdje donesene najvažnije odluke za njeno stvaranje. Ovo mjesto koje smo predvidjeli za izgradnju tog spomenika je sigurno najbolje rješenje, jer se vidi iz svih dijelova Pala i okoline - naglasio je Vuković.

On napominje da spomenik, koji je prikazan na prezentaciji projekta, nije konačno rješenje, već da predstavlja simulaciju visine i lokacije spomenika, a da će konačno idejno rješenje biti usvojeno u okviru zvanične procedure javnog konkursa.

Kako bi prirodni ambijent Golog Korana bio sačuvan, za izgradnju sadržaja biće korištene već postojeće čistine bez šume. Na prostoru gdje se nalazi sadašnja teretena, planirana je ista, ali sa više modernih sprava za vježbanje i uređenim prostorom.

Drugi širi prostor biće korišten za izgradnju amfiteatra koji je namijenjen za kulturne manifestacije, dok je treća čistina zamišljena kao prostor sa ugostiteljskim objektom, dječijim igralištem i odbojkaškim terenom.

Ukupna dužina asfaltirane staze šetališta je 880 metara, šumske staze 1,1 km, dok je ukupna dužina osvijeteljene pješačke staze opremljene parkoviskim mobilijarom 2km. Parking prostor izsnosi 2.000 kvadratnih metara, odnosno oko 200 parking mjesta.

Površina uređenog parkovskog prostora, ugostiteljstva, dječijeg igrališta i odbojkaškog terena je 400 kvadratnih metara, a parkovski prostor sa amfiteatrom je 600 metara kvadratnih. Uređeni prostor oko spomenika je 200 metara kvadratnih. Parkovski mobilijar: 50 klupa, 75 stubova rasvjete i 60 kanti za otpatke.

Podsjećamo da je kandidat za načelnika opštine Pale Nenad Vuković prije dvije sedmice predstavio i projekat Šetalište i biciklistička staza pored Miljacke, što je naišlo na odobravanje i podršku velikog broja stanovnika opštine Pale.

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mijo 08.11.2020. 23:02
    Bravo,i jeste mjesto za pravu turističku zonu,bajno,bajno,bajno
  • Generic placeholder image
    Pale 08.11.2020. 23:00
    Svaka čast,divna ideja ,ovo je trebalo davno uraditi i urediti,da samo znate koliko je lijepo šetati gore,jos da se asfaltira i osvjetli,ma milina.i teretana i spomen obeležje,divnoooo
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    14h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    23h 56m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    18h 25m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    12h 55m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    21h 49m
    2