Za devet mjeseci evidentirano 460 krivičnih djela

11.10.2023. 14:44
0
IZVOR: srna.rs

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevu za devet mjeseci evidentirano je 460 krivičnih djela, što je za 5,7 odsto više u odnosu na isti period lani, izjavio je načelnik Policijske uprave Branimir Šehovac.

Šehovac je rekao da je procenat rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu 64 odsto, dok je ukupna rasvjetljenost krivičnih djela 88 odsto.

Kada je riječ o teškim krivičnim djelima, Šehovac je naveo da su registrovana tri krivična djela pokušaja ubistva, od kojih su dva izvršena na području opštine Sokolac i jedno na području opštine Istočno Novo Sarajevo.

- Takođe, imali smo i jedno krivično djelo teško ubistvo na području Sokoca. Svi predmeti su zadokumentovani i nadležnom tužilaštvu dostavljeni izvještaji na dalje postupanje - rekao je Šehovac na konferenciji za novinare.

On je stanje bezbjednosti u proteklih devet mjeseci ocijenio kao zadovoljavajuće, uz naglasak da su policijski službenici ove Uprave u ovom periodu intenzivno preduzimali niz mjera i radnji kako bi bezbjednost na području Policijske uprave bilo podignuto na veći nivo.

Načelnik sektora policije Milan Čvoro rekao je da su na području Uprave za devet mjeseci evidentirali 282 narušavanja javnog reda i mira, što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period lani.

On je dodao da je evidentirano 326 prekršaja, a da je sankcionisano 329 lica.

- Protiv 54 lica podnesena su 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je ostalim uručeno 295 prekršajnih naloga. Prijavljeno je 40 povratnika u izvršenju prekršaja - naveo je Čvoro.

On je rekao da su najčešći prekršaji iz ove oblasti vrijeđanje, tuče i fizički napadi.

Čvoro je naglasio da je najveći broj prekršaja zabilježen na području Policijskih stanica Pale i Istočna Ilidža, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je rekao da se u ovom periodu dogodilo 500 saobraćajnih nezgoda, što je za 10,1 odsto više u odnosi na isti period lani, gdje su tri lica smrtno stradala.

On je naveo da bilježe povećanje saobraćajnih nezgoda sa teže i lakše povrijeđenim licima za oko 20 odsto, a prema njegovim riječima, najčešći uzroci nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta i prvenstvo prolaza.

Čvoro je rekao da su iz saobraćaja isključili 1.760 vozača, od kojih 1.259 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 268 zbog odbijanja testiranja na prisustvo opojnih droga i 139 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava.

On je naglasio da su zadovoljavajućem stanju bezbjednosti doprinijeli kontinuiran rad policijskih službenika Policijske uprave Istočno Sarajevo, stalne regionalne i lokalne akcije saobraćaja, korištenje tehničkih sredstava-stacionarni i mobilni sistemi.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina izjavio je da su policijski službenici za devet mjeseci registrovali 460 krivičnih djela, te da su nadležnom tužilaštvu dostavili 416 izvještaja protiv 419 lica, od kojih je 101 povratnik i 113 maloljetnika u vršenju djela.

Cerovina je naveo da je od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela, njih 390 iz oblasti opšteg kriminaliteta, 22 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 29 iz privrednog kriminaliteta, dok je njih 16 u vezi sa opojnim drogama i tri su iz Krivičnog zakona BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Krađa u Istočnom Novom Sarajevu, otuđeno 1700 KM Krađa u Istočnom Novom Sarajevu, otuđeno 1700 KM
Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Najčitanije
  • Sarajevsko-romanijski korpus - sami protiv svih (FOTO)
    11h 24m
    4
  • Sudar dva automobila: Poginuo vozač, četvoro povrijeđenih
    22h 56m
    0
  • Egzotična piletina u sosu
    11h 40m
    0
  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Srebrenici!
    3h 3m
    3
  • Majdov ima specijalnu poruku nakon osvajanja srebra
    7h 40m
    2