Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo

26.08.2020. 13:41
0
IZVOR: Katera

Stanje bezbjednosti za mjesec jul 2020. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo je zadovoljavajuće, ocijenjeno je danas na konferenciji za novinare u sjedištu Uprave u Palama.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je novinarima da je na osnovu svih pokazatelja stanje bezbjednosti na području ove uprave zadovoljavajuće, te da je zabilježen visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta.

- Cijenimo da je stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo zadovoljavajuće. Bilježimo visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela iz oblasti kriminaliteta, tako da po nepoznatom izvršiocu rasvijetljenost krivičnih djela iznosi oko 56 odsto, dok ukupna rasvijetljenost iznosi oko 83 odsto – kaže Šehovac.

Šehovac dodaje da je ukupan broj krivičnih djela u mjesecu julu tekuće godine povećan za sedam, odnosno za 13 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine.

- Nisu evidentirana krivična djela protiv života i tijela, a od 22 krivična djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je ukupno 13 krivičnih djela i jedno krivično djelo od prethodne godine. Registrovana su tri KD u vezi sa zloupotrebom opojnih droga – kaže Šehovac.

On dodaje da je na području opštine Istočna Ilidža pronađena jedna laboratorija za vještački uzgoj marihuane.

U sklopu izvještaja o krivičnim djelima u vezi sa opojnim drogama, pronađeno je i oduzeto 10,2 grama opojne droge „spid“ i 1,1 gram opojne droge „marihuana“, kao i 18,45 grama opojne droge „heroin“.

Šehovac je naglasio da će policijski službenici PU Istočno Sarajevo u narednom periodu preduzeti sve aktivnosti u vezi sa podizanjem stanja bezbjednosti na veći nivo.

- Moram da uputim apel svim učesnicima u saobraćaju, s ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Obavještavam sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila, putničkih automobila i motocikala, da će se u narednom periodu sprovesti represivne mjere s ciljem poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju – rekao je Šehovac.

Slika

Načelnik krim policije u PU Istočno Sarajevo Aleksandar Zeković kaže da je u toku jula 2020. godine na području PU Istočno Sarajevo registrovano 60 KD, što je za 13,2 odsto više u odnosu na jul 2019. godine.

- Podneseno je 50 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i prijavljeno je 51 lice, od čega je 15 povratnika u vršenju krivičnih djela. Od toga 22 krivična djela su po nepoznatnom izvršiocu, a rasvijetljeno je 13 KD i od toga jedno iz prethodne godine – kaže Zeković.

Zeković dodaje da su iz oblasti privrednog kriminaliteta obrađena tri krivična djela, te podnesena dva izvještaja protiv četiri lica.

- Oduzeto je 2.199 paklica cigareta više proizvođača u vrijednosti oko 16.000 KM. Napominjemo da nisu evidentirana krivična djela sa višim stepenom opasnosti, te cijenimo da je stanje iz oblasti kriminaliteta zadovoljavajuće – kaže Zeković.

Načelnik Sektora policije u PU Istočno Sarajevo Milan Čvoro kaže da je iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 36 prekršaja, što je za 9,1 odsto više u odnosu na juli 2019. godine.

- Javni red i mir najčešće je narušavan vrijeđanjem (15), tuče i fizički napadi (12) i ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom (6). Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo – naglašava Čvoro.

Čvoro kaže da je sankcionisano ukupno 47 lica, što je za 23,7 odsto više u odnosu na uporedni mjesec, kada je sankcionisano 38 lica.

Prema njegovim riječima, protiv 11 lica je podneseno sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su za ostalih 36 lica uručeni prekršajni nalozi.

Javni red i mir najčešće je narušavan na javnim mjestima (trgovi ili ulice) u 17 slučajeva, a najčešći uzrok narušavanja je bilo međukomšijska ili slična netrpeljivost u devet slučajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 8m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 3m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 57m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 6m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 16m
    0