Zaštitni motorizovani puk - elitna jedinica Vojske Republike Srpske

23.07.2022. 21:10
0
IZVOR: srna.rs

Tradicionalno godišnje okupljanje nekadašnjih pripadnika 65. Zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske održano je danas na Han Pijesku.

Okupljanje je počelo postrojavanjem 150 nekadašnjih pripadnika ove jedinice u porti Crkve Svetog Pantelejmona i služenjem parastosa stradalim pripadnicima puka.

U Spomen-sobi osveštane su slike 67 poginulih pripadnika ove jedinice, koje su nedavno postavljene, a potom su položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim srpskim borcima na Han Pijesku.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izrazio je čast što prisustvuje jubileju formiranja Zaštitnog puka, elitne jedinice Vojske Srpske, kroz koju je prošlo oko 4.500 boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naglasio da ova jedinica formirana da štiti Glavni štab Vojske Republike Srpske, ali da je tokom rata, osim osnovne funkcije, obavljala i najteže borbene zadatke u svim krajevima Republike Srpske.

- Pripadnici ovog puka su prošli sva ratišta u Srpskoj - od Hercegovone do Visoke Krajine. Nažalost, 67 pripadnika Zaštitnog puka je položilo život u ratu za našu slobodu - rekao je Milunović novinarima.

Milunović je istakao da se posebnost ove jedinice ogleda u tome što su njeni pripadnici mobilisani iz svih krajeva Republike Srpske, a danas su se okupili na Han Pijesku iz svih krajeva svijeta da sačuvaju uspomenu na svoju jedinicu u poginule saborce.

Pukovnik Vojske Republike Srpske, brigadir Oružanih snaga u penziji Rajko Knežević, koji je bio pripadnik i zadnji načelnik Štaba Zaštitnog puka, istakao je da bi dan formiranja ove jedinice mogao biti i dan formiranja Vojske Republike Srpske, jer su nastale istog dana.

- Za svoja tradicionalna okupljanja, bez obzira na datum nastanka, odredimo dan u godini, kada polažemo cvijeće na spomen-obilježje, pomolimo se za duše saboraca i razgovaramo sa njihovim porodicama - naveo je Knežević i istakao da je bila velika čast, ali i odgovornost, biti pripadnik Zaštitnog puka, u kojem su se za odbranu pripremali i mladi vojnici.

Predsjednik Udruženja "65. ZMP" Zoran Benak naglasio je da je prije 30 godina na Han Pijesku formirana ova jedinica kao prištabska, ali je obavljala i teške zadatke odbrane u svim krajevima Republike Srpske.

On je naglasio da je iz redova ove jedinice stradalo ukupno 67 vojnika, a da i nakon 29 godina nisu pronađeni posmrtni ostaci dvojice pripadnika ove jedinice.

Nekadašnji pripadnik Marinko Jevđević iz Rogatice, nosilac dva ordena, ponosan je što je bio pripadnik Zaštitnog puka od 1992. do samog kraja i što je mir dočekao kao komandir protivterorističke čete.

- Posebno se radujem skupu saboraca, kada evociramo i tužne i lijepe trenutke iz borbe u kojoj se rađala sloboda . rekao je Jevđević.

Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić izrazio je zadovoljstvo što je u ovoj lokalnoj zajednici bila komanda i obilježeno 30 godina od osnivanja 65. Zaštitnog motorizovanog puka, te najavio punu podršku udruženju koje okuplja pripadnike ove jedinice u snimanju dokumentarnog filma i izgradnji spomen-obilježja.

- U Han Pijesku jedna ulica nosi ime ovog puka i nastojaćemo da im damo značaj koji i zaslužuju, jer da nije bilo ove jedinice - ne bi bilo ni Republike Srpske - rekao je Đurić.

Okupljanju pripadnika 65. ZMP prisustovale su delegacije Saveza udruženja boraca Srbije i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, koji baštitni tradiciju Vojske Republike Srpske.

Na današnjoj godišnjoj Skupštini Udruženja koje okuplja pripadnike 65. ZMP ponovno je za predsjednika izabran Zoran Benak.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku Održano književno veče Boška Milosavljevića u Han Pijesku
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    19h 54m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    17h 29m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    22h 37m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    3h 28m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    1h 55m
    0