Zvornik: Godišnjica stradanja 15 pripadnika Vojske Republike Srpske i 18 civila

08.06.2020. 14:53
0
IZVOR: SRNA

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik u Malešićima, kod Zvornika, danas je obilježeno 28 godina od stradanja 15 pripadnika Vojske Republike Srpske i 18 civila iz ovog i sela Androvići, Vitinica i Odžačina.

Član Predsjedništva gradske Boračke organizacije Zvornik Milorad Šakotić rekao je novinarima da je u napadima muslimanskih snaga iz susjednih sela Vitinice i Sapne, koja gravitiraju ovim naseljima, tokom 1992. godine u nekoliko napada poginulo 15 boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i 18 civila, od kojih su sedam bile žene.

- Oni nisu nikoga napadali, samo su branili svoja ognjišta i sela - rekao je Šakotić, koji je i predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Malešić.

On je naglasio da je od napada na Malešić i druga sela prošlo 28 godina, a da za ova zlodjela niko nije odgovarao.

Podsjećajući da se prvi napad muslimanskih snaga na Malešić dogodio 16. maja, a drugi 8. juna 1992. godine, Šakotić je rekao da se oko istraga dešavaju čudne stvari, kada je riječ o Tužilaštvu BiH.

- Ako damo izjave odmah smo osumnjičeni ili optuženi ili se maltretiraju svjedoci... Kako radi Tužilaštvo BiH, vjerovatno će za te zločine nad srpskim stanovništvom Malešića i drugih srpskih sela optužiti nas - rekao je Šakotić.

On je istakao da su srpska sela napale komšije muslimani sa područja Sapne, da se znaju izvršioci zločina, da imaju izjave svjedoka, ali da nema podizanja optužnica.

- Tačno znamo da je mještanka Smilja Tanacković zvjerski ubijena i da je prije ubistva molila za život, ali nije pomoglo, ubile su je komšije muslimani - rekao je Šakotić i istakao da je, da stvar bude do kraja nevjerovatna, Tužilaštvo BiH htjelo da podigne optužnicu protiv njenog muža i sina koji sa zločinom nemaju nikakve veze.

Ističući da Tužilaštvo BiH nema sluha i ne preduzima ništa da se izvršioci ovog zločina kazne, Šakotić je naveo da će mještani formirati udruženje koji će insistirati i zahtijevati da se predmet "Malešić" privede kraju i da odgovorni za zločine budu kažnjeni.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih vojnika i civila, te predstavnici gradske Boračke organizacije Zvornik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke
Uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira Uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    15h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    15h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    12h 37m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    7h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    7h 47m
    0