Лазић: Пројекат "Активно старење" да заживи у читавој Српској

09.11.2023. 11:58
0
ИЗВОР: katera.news

Конференција „Солидарност и заједништво у пружању његе и помоћи у кући и активностима здравог старења“ званично је данас отворена у Сарајеву, у организацији Друштва Црвеног крста/крижа БиХ и уз финансијску подршку Црвеног крста Швајцарске – Канцеларија у БиХ.

Црвени крст Републике Српске кроз овај пројекат реализује активности помоћи и његе корисницима у четири општинске и градске организације Црвеног крста, a генерални секретар ЦКРС Рајко Лазић истакао је улогу и важност овог пројекта као директне помоћи најстаријим суграђанима.

Лазић истиче да овај пројекат у БиХ траје већ десет година, те да је циљ проширити га у што више локалних заједница у Републици Српској.

Он је изразио захвалност представницима Црвеног крста Швајцарске у БиХ што су омогућили и развили пројекат на опште задовољство свих страна, организација Црвеног крста као пружаоца услуге, али и грађана који су корисници ове услуге.

- Тренутно четири општинске и градске организације Црвеног крста Републике Српске успјешно реализују пројекат са Швајцарцима, док је Црвени крст у Фочи има сарадњу и са Црвеним крстом Монака. У пројекат су, поред волонтера и запосленог особља Црвеног крста, укључени и његоватељи, чиме су на тај начин отворена и нова радна мјеста, унапређен квалитет живота корисника те услуге, унапређен имиџ и важност Црвеног крста у друштву - каже Лазић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Према његовим ријечима, још неколико организација је аплицирало за учешће у овом пројекту, с тим да потреба за реализацијом пројеката бриге и старења о најстаријим члановима нашег друштва је увијек и свугдје потребна.

На данашњој конференцији испред стручне службе Црвеног крста Републике Српске учествује Љиљана Глуховић, координатор за здравствену дјелатност, те секретари општинских и градских организација Црвеног крста из Шамца, Прњавора, Добоја, Фоче, Сокоца и Мркоњић Града.

Индивидуалну његу, помоћ у кући и друштвену подршку за преко 50.000 посјета корисницима годишње и за преко 1.000 корисника ове услуге обавља 67 његоватеља уз подршку 59 волонтера организација Црвеног крста у читавој БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Лазић: Обиљежавање Недјеље Црвеног крста низом активности Лазић: Обиљежавање Недјеље Црвеног крста низом активности
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 16m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 12m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 16m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 9m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 6m
    0