Ледо "заледио" и Загреб, селе погон у Србију

08.12.2023. 21:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ледова линија за производњу тијеста сели из Загреба на нову локацију у Србију, тачније у Фриком чији је власник такође Номад Фоодс, а радницима загребачке тјестаре нуде прелазак у погоне за производњу сладоледа.

Разлог за пресељење линије за тијесто, како се већ писало, је недостатак простора за четири милиона евра вриједне машине који ће производити Кинг сладолед.

Инсталираће их сљедеће године управо на мјесту гдје је смјештана линија за тијесто, казали су за Хину из Леда.

На упит колико је запослених у загребачкој тјестари, одговорили су да у том погону тренутно запошљавају 45 радника. Упркос проширењу погона за производњу сладоледа, компанији је у интересу задржати раднике тјестаре ако они прихвате нова радна мјеста.

- Са сваким од запосленика појединачно разговарамо о њиховим жељама и плановима те се надамо и вјерујемо да ће већи дио њих одлучити наставити радити у Леду на радним мјестима везаним за сладолед - одговорили су из Леда на упит Хине.

Предсједник синдиката ППДИВ Денис Парадиш потврдио је за Хину да се Управа обавезала задржати све бивше запосленике тјестаре, али сада великој већини њих нуди мање плате, односно мање коефицијенте и мање сложене послове.

- Такав приступ радницама с вишегодишњим стажом није коректан - истиче Парадиш.

Не спори право власника на пословну одлуку о пресељењу дијела производње у Фриком, али му је, како каже, помало комично да ће се Загорски штрукли производити у Србији.

БизнисИнфо.ба подсјећа да је Ледо од 1. децембра ове године угасио производњу у БиХ и без посла оставио 52 радника у Читлуку.

С друге стране, најавили су велику инвестицију у свој погон за производњу сладоледа у Хрватској. Ледова улагања у производњу сладоледа у двије године ће премашити 10 милиона евра, најављено је из те фирме.

Нова линија за сладолед вриједна више од четири милиона евра биће инсталирана сљедеће године у Загребу, чиме ће двогодишњи инвестициони циклус у Леду премашити 10 милиона евра.

Ледо је некада припадао хрватског групацији Агрокор Ивице Тодорића, из које је касније настала Фортенова група. Фортенова у прољеће 2021. продаје Ледо великој међународној групацији Номад Фоодс Лимитед.

Они су тада потписали купопродајни уговор за Пословну групу замрзнуте хране, која се састоји од друштава Ледо плус д.о.о., Ледо Читлук и Фриком д.о.о. те неколико мањих повезаних друштава. Вриједност трансакције износила је 615 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 49m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 38m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 15m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 20m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 48m
    0