Људски немар пали ватру

22.03.2022. 08:43
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ватрогасци у Српској имају пуне руке посла због неконтролисаног ширења ватре изазване паљењем отпада већином током крчења њива, а пожари се, како истичу, годинама понављају на истим подручјима.

Командир Ватрогасне бригаде Бањалука Мирослав Малиновић рекао је за “Глас Српске” да су у зимском периоду најчешће интервенције гашења ватре у контејнерима, док је у прољеће и љето ријеч о ниском растињу.

- Апелујемо на људе да ако спаљују комунални отпад или онај који је настао крчењем, то скупљају на мање хрпе и удаљене од шуме, неког објеката или растиња те да свакако избјегавају то да пале када има вјетра - рекао је Малиновић.

Он је нагласио да су током прошле године имали укупно 953 интервенције, док је у јануару и фебруару било њих 157.

- Из личног искуства за 30 година година колико радим овај посао сви пожари на отвореном простору, поготово у фебруару, марту или априлу су проузроковани људским фактором - рекао је Малиновић.

До пожара долази, како објашњава, када људи запале огромне количине смећа и оставе без надзора па уз вјетар ватра се пренесе и на остале површине.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Здравко Кашиковић рекао је да су прошле године имали 506 интервенција, од чега су чак 232 били пожари ниског растиња.

- Током прошле године су нам највише главобоље задали шумски пожари од средине јула па све до краја године. Средином децембра смо имали пожар на Леотару који је изазван људском немарношћу па смо са сјеверне стране пролазили кроз снијег, а са јужне стране смо гасили пожар - рекао је Кашиковић. Период од Нове године до сада су, како каже, искористили за поправку средстава за гашење пожара, те су спремни за наредну сезону.

- Град Требиње је оформио и три добровољна ватрогасна друштва који дјелују на ивицама града, тако да нам и они пружају велику подршку и излазе одмах на терен и чувају пожариште до коначне санације - рекао је Кашиковић.

Старјешина Ватрогасне јединице Билећа Радомир Радмиловић каже да у овом периоду када људи чисте своје посједе свакодневно имају интервенције.

- Што се тиче опреме и људства ми смо спремни - рекао је Радмиловић. На наше питање, да ли им поскупљење горива представља додатни проблем, Радмиловић каже да ће дефинитивно представљати у коначници.

- Ватрогасне јединице не само у Билећи него на читавом простору Српске морају као приоритет да имају довољне количине нафте и нафтних деривата да би те интервенције и сама смисао заштите од пожара била на највећем могућем нивоу. Без обзира која је цијена горива, то се уопште не доводи у питање, нити се смије довести - рекао је Радмиловић.

Командир Ватрогасног одјељења Соколац Миле Шарац каже да се углавном пожари дешавају на истим локацијама годинама.

- У 80 одсто случајева исти људи пале и направе пожар, а села су углавном напуштена и нема ко да брани и онда смо у проблему. Наша општина је једна од већих јер захвата 726 квадратних километара, али у сарадњи са Шумским газдинством са којима имамо одличну сарадњу успијевамо све да стигнемо и угасимо - рекао је Шарац.

Мањак људства

Миле Шарац рекао је да је претходна година у Сокоцу била са много пожара, што је изазвало много трошкова и велике материјалне штете.

- Лани смо имали 116 пожара, а просјек у посљедњих десет година је око 72 пожара годишње. Технике имамо доста, али немамо људства. Треба нам већи број извршилаца и то нам је приоритет - рекао је Шарац.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 15m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 22m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 4m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 42m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 14m
    0