Лучић: Кризу нећемо превазићи ако се будемо понашали као Влада РС

30.06.2020. 13:32
0
ИЗВОР: Катера

На редовној 29. сједници Скупштине града Источно Сарајево усвојене су, између осталог, информација о раду Пореске управе, подручних јединица Источно Сарајево, Пале и Соколац и информација о стању безбједности на подручју града за 2019. годину.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да у овој години неће бити позитиван тренд наплате свих средстава, пореза, накнада, такси, као 2019. године, с обзиром на тренутну ситуацију, те да се нада да ће се криза ускоро превазићи.

- Кризу нећемо превазићи ако се будемо понашали на начин како се то понаша Влада Републике Српске – истакао је Лучић, осврнувши се на недавни састанак Савеза општина и градова Републике Српске, на ком је усаглашен приједлог расподјеле 30 милиона средстава од ММФ-а, гдје би се као критеријуми за расподјелу средстава узели коефицијент расподјеле ПДВ-а, утицај коронавируса на привреду локалних заједница, критеријум припадности изразито неразвијеним општинама.

Како Лучић истиче, Град се надао да ће добити средства која их следују, а то је око 550 хиљада КМ, што би задовољило потребе, с обзиром на то да пуњење буџета не иде планираним темпом због ситуације везане за вирус корона. Умјесто тих средстава, за град Источно Сарајево предвиђено је 226 хиљада КМ, а Лучић сматра да су та средства додијељена без икаквих критеријума.

- Сматрам да је састанак Извршног комитета СНСД-а, који је одржан прије 10-ак дана, али послије овог састанка Савеза општина и градова РС, утицао на расподјелу ових средстава, која је крајње тенденциозна и, ја мислим, сасвим партијска и није уважен ниједан критеријум који је тражен и усаглашен у Савезу општина и градова РС - нагласио је Предсједник Скупштине и додао је, ако се овако буде наставило са расподјелом средстава, и буду ли се форсирале само поједине општине гдје је СНСД на власти, доћи ће се у ситуацију да ће постојати градови првог, другог и трећег реда.

- Ако се ради већ о кредитним средствима и ако ћемо их сви враћати, од Љубиња до Новог Града, онда је ваљда неопходно и да сви имамо једнака права на ту расподјелу. Мислим да и премијер, и сви они који расподјељују средства, а и они који наређују њихову расподјелу, морају мало више обратити пажњу на правичност, како би све локалне заједнице, па и град Источно Сарајево, једнако поднијеле кризу која још увијек траје - казао је Лучић. 

Одборници Скупштине града Источно Сарајево једногласно су усвојили информацију о стању безбједности на подручју града за 2019. годину као задовољавајућу.

Констатована је одлична сарадња са Полицијском управом Источно Сарајево када је у питању реализација пројекта видео-надзора на подручју града, оснивања форума за безбједност, оснивање нових организационих јединица на подручју Полицијске управе Источно Сарајево, прије свега Полицијске станице Источна Илиџа и Полицијске станице Источни Стари Град, те формирање Станичног одјељења полиције Требевић.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранислав Шеховац на конференцији је истакао да има простора за наставак сарадње и да, заједничким реализацијама пројеката у будућности, стање безбједности на подручју града може бити још боље, да би се грађани осјећали сигурније.

На данашњој сједници Скупштине града усвојене су и одлуке о измјени и допуни Одлуке о оснивању ЈП „Градски радио“ и Одлука о измјени и допуни Статута ЈП „Градски радио“ Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба
Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Републике Српске Градоначелник Источног Сарајева покренуо иницијативу измјене Закона о буџетском систему Ре...
Берјан: Покренућу иницијативу да се сви званичници у Српској подвргну тестирању на дроге Берјан: Покренућу иницијативу да се сви званичници у Српској подвргну тестирању на дроге
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 35m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    9h 24m
    2
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    17h 48m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    22h 1m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    19h 56m
    0