Lučić: Krizu nećemo prevazići ako se budemo ponašali kao Vlada RS

30.06.2020. 13:32
0
IZVOR: Katera

Na redovnoj 29. sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojene su, između ostalog, informacija o radu Poreske uprave, područnih jedinica Istočno Sarajevo, Pale i Sokolac i informacija o stanju bezbjednosti na području grada za 2019. godinu.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da u ovoj godini neće biti pozitivan trend naplate svih sredstava, poreza, naknada, taksi, kao 2019. godine, s obzirom na trenutnu situaciju, te da se nada da će se kriza uskoro prevazići.

- Krizu nećemo prevazići ako se budemo ponašali na način kako se to ponaša Vlada Republike Srpske – istakao je Lučić, osvrnuvši se na nedavni sastanak Saveza opština i gradova Republike Srpske, na kom je usaglašen prijedlog raspodjele 30 miliona sredstava od MMF-a, gdje bi se kao kriterijumi za raspodjelu sredstava uzeli koeficijent raspodjele PDV-a, uticaj koronavirusa na privredu lokalnih zajednica, kriterijum pripadnosti izrazito nerazvijenim opštinama.

Kako Lučić ističe, Grad se nadao da će dobiti sredstva koja ih sleduju, a to je oko 550 hiljada KM, što bi zadovoljilo potrebe, s obzirom na to da punjenje budžeta ne ide planiranim tempom zbog situacije vezane za virus korona. Umjesto tih sredstava, za grad Istočno Sarajevo predviđeno je 226 hiljada KM, a Lučić smatra da su ta sredstva dodijeljena bez ikakvih kriterijuma.

- Smatram da je sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a, koji je održan prije 10-ak dana, ali poslije ovog sastanka Saveza opština i gradova RS, uticao na raspodjelu ovih sredstava, koja je krajnje tendenciozna i, ja mislim, sasvim partijska i nije uvažen nijedan kriterijum koji je tražen i usaglašen u Savezu opština i gradova RS - naglasio je Predsjednik Skupštine i dodao je, ako se ovako bude nastavilo sa raspodjelom sredstava, i budu li se forsirale samo pojedine opštine gdje je SNSD na vlasti, doći će se u situaciju da će postojati gradovi prvog, drugog i trećeg reda.

- Ako se radi već o kreditnim sredstvima i ako ćemo ih svi vraćati, od Ljubinja do Novog Grada, onda je valjda neophodno i da svi imamo jednaka prava na tu raspodjelu. Mislim da i premijer, i svi oni koji raspodjeljuju sredstva, a i oni koji naređuju njihovu raspodjelu, moraju malo više obratiti pažnju na pravičnost, kako bi sve lokalne zajednice, pa i grad Istočno Sarajevo, jednako podnijele krizu koja još uvijek traje - kazao je Lučić. 

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo jednoglasno su usvojili informaciju o stanju bezbjednosti na području grada za 2019. godinu kao zadovoljavajuću.

Konstatovana je odlična saradnja sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo kada je u pitanju realizacija projekta video-nadzora na području grada, osnivanja foruma za bezbjednost, osnivanje novih organizacionih jedinica na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, prije svega Policijske stanice Istočna Ilidža i Policijske stanice Istočni Stari Grad, te formiranje Staničnog odjeljenja policije Trebević.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branislav Šehovac na konferenciji je istakao da ima prostora za nastavak saradnje i da, zajedničkim realizacijama projekata u budućnosti, stanje bezbjednosti na području grada može biti još bolje, da bi se građani osjećali sigurnije.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada usvojene su i odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju JP „Gradski radio“ i Odluka o izmjeni i dopuni Statuta JP „Gradski radio“ Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva pokrenuo inicijativu izmjene Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske Gradonačelnik Istočnog Sarajeva pokrenuo inicijativu izmjene Zakona o budžetskom sistemu Re...
Berjan: Pokrenuću inicijativu da se svi zvaničnici u Srpskoj podvrgnu testiranju na droge Berjan: Pokrenuću inicijativu da se svi zvaničnici u Srpskoj podvrgnu testiranju na droge
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 38m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    12h 27m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    2m
    0
  • Domaći posni brusketi
    35m
    0
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    20h 51m
    9