Лутање између бриге о здрављу и економије

06.04.2021. 19:33
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

И сами су више пута изјављивали да морају балансирати између епидемиолошке ситуације и очувања економије у Српској, али свима је очигледно да у донесеним мјерама нешто не штима.

Грађани Српске прије годину дана су без поговора примјењивали одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, и када је био забрањен рад, уведен полицијски час, јер страх од новог вируса је била већа од сваког ограничења.

Међутим, послије толико мјесеци непромијењене ситуације, у јавности више нема слуха за одлуке Штаба, чак ни по цијену здравља. Први су се на протесте дигли угоститељи, јер им је ограничено пословање, а након најаве још једних окупљања, Штаб је изненада промијенио став и дозволио рад кафићима.

Економиста Предраг Дудуковић подсјећа да, за разлику од свих земаља у окружењу, Српска прије извјесног времена није имала оштре мјере, ни ограничења. Један од разлога за то је сигурно што немамо јак буџет, који би могао исфинансирати одређене дјелатности да не раде дужи временски период, појашњава он.

– Међутим, без обзира и на тако слаб буџет, задње мјере затварања угоститељских објеката и тржних центара су морале бити донесене, јер је дошло до нивоа када је зараженост била превелика, а здравље људи је увијек на првом мјесту. Чини ми се да цијели свијет лута у мјерама и не зна какве су добре, какве нису – оћењује Дудуковић за Српскаинфо.

Наравно да таква ситуација не може дуже потрајати, напомиње он. Много је људи запослено у угоститељству, проблем је исплатити плате, и ево, десило се да Штаб опет попушта одређене мјере. Од четвртка је тако поново дозвољен рад кафићима.

– Угоститељство је у нашем менталитету, ми волимо да идемо у кафану, да се налазимо с друштвом и самим тим доста привреде је наслоњено на угоститељство. Затварање те гране привреде доводи до многих проблема, прије свега код запослених, а смањено је и пуњење буџета – прецизира овај економиста.

И дугогодишњи новинар БХРТ Владимир Шушак, који редовно прати рад Републичког штаба, оћењује да ово тијело у својим мјерама очигледно лута између тешке епидемиолошке ситуације, на коју упозоравају медицинари, и захтјева привредника, који желе да раде или добију помоћ.

– Очигледно Влада не може у потпуности да испоштује захтјеве ни једне ни друге стране. Све је ствар проћене шта је у неком тренутку важније и гдје се појављује већи притисак – коментарише Шушак.

Сматра да је грешка што од почетка није успостављен систем, да се зна на основу којих статистичких података и епидемиолошке слике се реагује, већ се све дешава ад хок.

Мјере које се доносе су очигледно нефункционалне, не само у посљедње вријеме, већ уназад годину дана, јер и даље имамо исти проблем, оћењује професор социологије Немања Ђукић. Он напомиње да су здравствени радници компетентни за вирус, али како појашњава, пандемија је нешто друго, то је скуп политичких и економских мјера које доносе политичке елите у циљу реорганизације друштвеног живота.

– Локалне владе просто морају нешто да ураде, доносе неке мјере и спроводе рестрикције, јер би у супротном били оптужени да ништа не раде, а да се стање погоршава. Те мјере очигледно нису функционалне, али не вјерујем да могу ишта урадити. Онда ту балансирају између проблема, да не би били евентуално оптужени за смртне ишоде и с друге стране, са урушењем економије. Либерализацијом одлука према угоститељским објектима они покушавају да колико могу спасу економију – објашњава Ђукић.

Међутим, грађани су увидјели да нешто не штима, тако да се, по њему, може очекивати раст непослушности, као што су то већ виђени протести.

Угоститељи су јуче на прес конференцији поручили да су збуњени мјерама Штаба и да отварање башти неће зауставити њихово незадовољство.

Подсјетимо да је министарка трговине и туризма РС, Сузана Гашић, након сједнице Штаба протеклог петка изјавила да је било дискусије о отварању башти угоститељских објеката, али је процијењено да ситуација ипак није задовољавајућа за такву одлуку.

– Међу првим мјерама ублажавања које ћемо разматрати када буде боља ситуација биће отварање башти угоститељских објеката и повратак у школу ђака од првог до петог разреда – истакла је тада Гашићева.

Већ у недјељу у поподневним часовима стигло је саопштење да је Штаб на телефонској седници донио измјењену одлуку о раду кафића, као и повратку у учионице основаца до 5. разреда.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Aleksa 07.04.2021. 09:00
    Pa sta ste trazili narode to ste dobili.Sad ko prezivi prezivi ko ne bitno da nije tvoj.Sramota svi treba da odete u covid bolnicu 1 mjesec da radite,al da Vam neko drag lezi pa da vidimo hocete li onda traziti kafane da rade i da mame besposlene setaju sa djecom po trznim i da rade kafane jer ne mozete bez kafe.
  • Generic placeholder image
    Kojeovdenormalan 06.04.2021. 21:55
    U petak jedne mjere,u nedelju nesto sasvim drugacije a od cetvrtka nema vise korone.😂😂😂.Bolnice pune,kovid ambulante takodje...Jos samo skole otvorite pa se onda usudite ponovo za 15 dana da kazete da je situacija kriticna.
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 19m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 47m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 20m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 12m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 20m
    0