Мајдов - једини џудиста који је освојио медаље на три везана велика такмичења

07.01.2021. 16:47
0
ИЗВОР: Срна

Прослављени српски џудиста Немања Мајдов је, освојивши сребро на протеклом Европском првенству, постао једини такмичар у овом спорту на свијету који је успио да освоји медаље на три везана велика такмичења - Свјетском и Европском првенству, те Мастерсу.

Мајдов је у интервјуу Срни рекао да је из 2020. године успио да извуче максимум ако се у обзир узме чињеница да, због пандемије вируса корона, скоро 10 мјесеци није било такмичења.

- Први турнир смо имали тек у новембру, а мој пик је био у новембру на Европском првенству у Прагу, гдје сам успио да дођем до сребра, што је моје седмо европско одличје у каријери. Успио сам да дигнем форму до максимума, што ми је било много битно јер је сада пуно изазовније и теже, с обзиром на тренутну ситуацију - испричао је Мајдов.

Он је додао да је и његовом тренеру Љубиши Мајдову, због актуелне ситуације, било много теже да испланира режим тренинга и да га максимално припреми за Европско првенство, али на крају успјех није изостао.

- Захваљујући овом резултату, проглашен сам за најбољег спортисту Републике Српске. Прије неколико дана, изабран сам и за најбољег спортисту града Београда, а Љубиша за најбољег тренера, тако да је то још једно велико признање за нас - нагласио је Мајдов.

Иако се бројни спортисти жале да им је 2020. година била веома тешка, Мајдов је рекао да њему и није толико тешко пала јер је, упркос отказивању Олимпијских игара, остварио одличне резултате, а, што је најважније, имао је више времена да проведе са породицом и њему драгим људима, будући да му је, како је навео, то највише недостајало.

- Искрено, мало ми је и пријала пауза да одморим од тешких мечева јер сам прошле године имао 10 турнира и 62 меча, па ми је годило и због повреда које сам санирао. Разлог што ми карантин и читава ова ситуација нису тешко пали лежи у чињеници да у кући имам теретану и џудо-салу, тако да сам тренирао колико сам хтио - рекао је Мајдов.

Брзо се прилагодили новом термину Олимпијских игара

Мајдов прича да је помјерање термина одржавања Олимпијских игара у првом тренутку њему и његовом тиму тешко пало, али да су се брзо прилагодили новој стварности и настојали да извуку корист из тога.

- Гледали смо на то као да Олимпијада није ни требала да буде 2020. године, већ смо од почетка планирали да ће бити 2021. године, па смо се прилагодили томе свјесни да ћемо бити јачи и искуснији за годину, тако да нам то није пуно пореметило план - истакао је Мајдов.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона генерално је пореметила планове Свјетске џудо федерације јер су одржани само један Гран-при и Европско првенство, док је, осим Олимпијских игара и других турнира, отказано Свјетско првенство.

"Вирус је утицао на спорт, али за професионалце са озбиљним тимом није пуно утицао зато што се сваки професионални спортиста прилагоди ситуацији и извуче највише могуће", поручио је Мајдов.

"На сваки турнир идем да пружим максимум"

Када је ријеч о такмичењима у 2021. години, Мајдов истиче да га за десетак дана очекује Мастерс у Катару, који ће бити бодован за Олимпијске игре, за које је већ остварио олимпијску норму.

- Већ сам квалификован за Олимпијаду, дубоко сам у норми, тако да нема ту шта да се бринем. Ипак, на сваки турнир идем да пружим свој максимум и представим Србију и Републику Српску на најбољи начин - истакао је Мајдов.

Осим Олимпијских игара, које су му главни циљ, Мајдов је додао да ће учешће на неким наредним турнирима зависити од предстојећег Мастерса у Катару и освојених бодова.

- Имаћу сигурно неколико турнира, све зависи од бодова јер желим да останем у првих осам ради бољег жријеба, тако да све зависи од Мастерса, како ћу ја да прођем и како ће људи који су близу мене проћи и колико ће се та листа пореметити. Наравно, ту има и клупских такмичења са мојом `Црвеном звездом`, чији сам члан од 2013. године. Ипак, видјећу све са тренером јер како он одлучи тако ће и да буде - навео је Мајдов.

"Никада ме нису дотицали коментари на друштвеним мрежама"

Мајдов је истакао да га никада нису дотицали негативни коментари на друштвеним мрежама из Федерације БиХ у вези са његовим избором да се такмичи за Србију, а да из свијета професионалног спорта никада није добио ниједну замјерку.

- У професионалном спорту су озбиљни људи који имају циљеве и снове и знају шта значи тренирати и уложити толико труда. Ово је спартански живот и ниједан озбиљан професионалац то не би коментарисао јер знају шта пролазимо - указао је Мајдов.

Цијели дан посвећен тренинзима

Када је у јеку припрема, Мајдов наводи да његов дан почиње око 9.00 часова, кад устаје, да би већ у 10.00 часова почео са кардио тренингом.

- Од 15.00 до 17.00 часова радим тренинг снаге, а од 20.00 до 22.00 часа имам тренинг џудоа, након чега идем на масажу и у сауну. Од 23.00 часа на реду је хипербарична комора, тако да ми се дан завршава тек иза поноћи, када идем на спавање - рекао је Мајдов.

Стрељаштво као издувни вентил

Мајдов је нагласио да је страствени љубитељ стрељаштва и оружја, што је временом прерасло у хоби, али и својеврстан издувни вентил за ослобађање од стреса и један од начина на који заборавља на проблеме и предстојеће турнире.

- Осим свега наведеног, ја сам и припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске, на шта сам веома поносан. Тако да је то још једна веза са стрељаштвом и оружјем. Због те љубави, у Источном Сарајеву сам основао и стрељачки клуб и отворио стрељану како би популаризовали овај често стигматизовани спорт - рекао је Мајдов.

Мајдов је нагласио да посебну захвалност за своје успјехе дугује српском члану и предсједвајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, којем је пожелио брз опоравак од вируса корона.

- Велику захвалност дугујем и предсједнику Србије Александру Вучићу, министарствима омладине и спорта Републике Српске и Србије, Олимпијском комитету Србије, као и спонзорима и спаринг партнерима - истакао је прослављени српски џудиста Немања Мајдов.

Коментари 0
Повезане вијести
Ново велико признање за Немању Мајдова Ново велико признање за Немању Мајдова
„Фамосу“ пехар за најуспјешнији клуб сениорског првенства Републике Српске „Фамосу“ пехар за најуспјешнији клуб сениорског првенства Републике Српске
Немања Мајдов: Бог ми је дао снаге да будем првак Европе Немања Мајдов: Бог ми је дао снаге да будем првак Европе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 25m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 17m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 8m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 53m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 0m
    4