Мајка донирала бубрег сину

19.11.2019. 20:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Универзитетском клиничком центру РС успјешно је урађена 32. трансплантација бубрега, а постоперативни опоравак пацијената протиче уредно и тренутно без компликација.

Из УКЦ су саопштили да је трансплантирани пацијент Д. Ђ. (1982.), а да је донор бубрега мајка Д. Ј. (1952.).

– Комплетна преоперативна припрема пацијената урађена је на Одјељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести од стране наших љекара. У припреми трансплантације користила се техника за размјену налаза путем видео конференције са ВМА у Београду, што подразумијева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о самом извођењу процедуре.

Убудуће ће трансплантациони тим УКЦ РС највећим дијелом самостално обављати ову процедуру, с тим да ће васкуларни хирурзи са ВМА и даље бити дио процеса едукације нашег кадра овог профила, који ће врло брзо моћи самостално да учествује у извођењу трансплантација. Овим путем смо још једном потврдили нашу спремност да кроз усавршавање нових вјештина и стицање нових знања станемо раме уз раме са реномираним установама у региону – саопштили су из УКЦ и подсјетили да је прва трансплантација у овој здравственој установи урађена прије девет година, уз помоћ тима из ВМА који све вријеме учествује у процесу едукације кадра из УКЦ РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО) Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО)
Скоро сви продали по бубрег, слагали их да ће им израсти нови Скоро сви продали по бубрег, слагали их да ће им израсти нови
Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    3h 25m
    5
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    21h 57m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    16h 35m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 7m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    22h 40m
    0