Мајкама у Српској неопходна примања по основу броја дјеце

22.05.2022. 09:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због таласа поскупљења вишечлане породице су принуђене да смање број артикала које стављају у корпу, неких производа су се одрекле и више их не купују, али за млијеко и пелене, кажу, увијек се мора имати довољно новца.

- Куповала сам павлаку, а сада је седам марака, ја за то стварно више немам. Купујеш јефтинију, шта ћеш, мораш се одрећи неких ствари. Мање и поврћа, мање и воћа, све мање купујеш него што си прије куповао, већи су издаци, не може бити за храну - пожалила нам се Свјетлана Белић, мајка четворо дјеце, те додала да је њена породица уз сву муку и подстанар, те имају издатак и за кирију.

На питање на шта највише троше новца у току мјесеца, одговорила је да је то храна, јер сваки дан треба нешто спремити дјеци, скухати.

- Храна је опет најскупља, хајде робу купиш у два-три мјесеца, не треба ти стално - објаснила је она.

И шесточлана породица Предојевић је подстанар, а мајка Весна прича да највише новца мјесечно одлази на потребе њених малишана узраста седам, шест, двије и по године, и 17 мјесеци.

- За обоје дјеце мора бити пелена, мора бити увијек млијека, нисмо могли да то дјеца немају. Запослен је само супруг, ја сам незапослена, имам 405 марака примања, на дјечји немам право због 101 марке лимита - каже она.

Додаје да јој је најтеже пало поскупљење хљеба, брашна, млијека, те истиче да су пелене исто тако скупе.

- Велико паковање је око 25 марака, а мјесечно трошимо два паковања великих пелена - каже Весна.

Многочлане породице и без поскупљења имају проблем с потрошачком корпом, истиче Оливера Недић, предсједница Удружења породица с четворо и више дјеце "Будућност 4+", а сада су више него икада доведене у ситуацију да морају да бирају, без обзира на то да ли је неко од родитеља запослен.

- Бира се између тога да ли наточити гориво, како уопште да се оде на посао. Ако се наточи гориво да би се стигло до посла, јер не раде сви у граду, или живе у селу, а посао је у граду, колико ће онда остати за исхрану. Та исхрана најчешће није довољно квалитетна, није заступљено све што је потребно дјеци у том развојном периоду, тако да се заиста породице највише жале како опстати, како преживјети, како уопште прехранити породицу - рекла је Недићева те додала да једнократна помоћ овим породицама у виду прехрамбених и хигијенских пакета није системско рјешење, него знак пажње.

Дио својих проблема вишечлане породице би могле ријешити кроз Закон о мајци и дјетету, сматра Недићева, јер би мајкама гарантовао новчана примања по основу броја дјеце које су родиле, а с њом се слаже и Миладин Готовац, предсједник Републичког удружења вишечланих породица.

- Предложили смо ресорном министарству да то буде 20 одсто просјечне плате. Ако бисмо то претворили на данашње стање, онда је у питању износ од 203 КМ по дјетету. Неспорна је чињеница да би мајка с четворо дјеце која живи овдје у Добоју, од пластеника, била пресрећна да на мјесечном нивоу прими 824 КМ зато што је родила овом друштву, овој држави четворо дјеце - изјавио је Готовац.

Он је додао да очекује да ће до 1. јануара 2023. закон проћи скупштинску процедуру и да ће бити усвојен, те да ће се на тај начин вишечлане породице довести у равноправнији положај.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 31m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 6m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 32m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 24m
    0