Мајска пензија по новом систему обрачуна

18.05.2022. 10:52
3
ИЗВОР: srna.rs

Фонд за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске прешао је на нови систем обрачуна пензија и већ од 26. маја почеће обраду мајске пензије како би били спремни за њену исплату, изјавио је директор Фонда ПИО Младен Милић.

Милић је указао на значај реформе пензионог система по редовност исплате пензија и средстава потребних за исплату, те побољшање структуре корисника права.

- Приликом обрачуна априлске пензије први пут у историји Фонда прешли смо 60 одсто корисника права на старосну пензију у укупној структури, а први пут је смањен проценат испод 13 одсто, дакле 12,97 одсто када су у питању корисници права на инвалидску пензију - рекао је Милић, додајући да је смањен и проценат корисника права на породичну пензију.

Према његовим ријечима, уколико се посматра на годишњем нивоу, а не кумулативно, приликом доношења рјешења, односно остваривања права на пензију, Српска се налази у некој средини високо развијених западноевропских земаља по питању структуре корисника права.

- Испод седам одсто смо на годишњем нивоу када су у питању корисници права на инвалидске пензије, а близу 70 одсто је корисника права на старосну пензију - изјавио је Милић новинарима у Теслићу, гдје присуствује сједници Управног одбора Удружења пензионера Српске.

Када је ријеч о потребним средствима за исплату пензија, Милић каже да је повећан проценат учешћа изворних доприноса у финансирању исплате пензија у односу на претходни период који се сада креће око 85 одсто у просјеку сваки мјесец.

- Прошле године, када је још била ванредна ситуација и под вирусом корона имали смо око 82 одсто обезбијеђених средстава из доприноса - навео је Милић.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Pedja 19.05.2022. 04:46
    Pametan neki coek! Sve zna!
  • Generic placeholder image
    Hari 18.05.2022. 21:33
    Upravo tako, mnogi umru i ne dočekaju penziju. ILi bude ona situacija "pop u kuću, a poštar pred kuću".
    Tako da mnogi ljudi koji su radili i uplaćivali doprinose za PIO umru prije penzionisanja, i opet fondovi nisu puni a penzije se minimalno povećavaju.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 18.05.2022. 14:07
    Uvedete da se radi do 70 godina i sa 50 g.radnog staža i bit fe te 1.u svijetu po svim statistikama.
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 8m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 10m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 3m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 8m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 11m
    1