Зворник: Мали Кинези и црнци рођени Зворничани

29.04.2020. 22:11
0
ИЗВОР: srpskainfo

У Зворнику се рађа све више беба. Прошао је период када се у овом граду мало рјеђе могао чути први плач. Осим мајки из регије Бирач, у овом граду порађају се и Кинескиње, а породили су и једну црнкињу.

У једном периоду је зебиљежен пад броја новорођенчади. У посљедње двије године број беба у породилиштву зворничке болнице се стално повећава, а упоређујући прва четири мјесеца ове и прошле године, имају девет беба више.

У породилишту се порађају не само мајке са подручја регије Бирач већ и Кинескиње, да би прошлог априла породили и једну црнкињу.

Директор ЈЗУ „Болница Зворник“, Иван Поповић, каже да је и прошла година у односу на претпрошлу такође била успјешнија, тако да су и тада имали повећање порода.

– Видљиво је повећање броја порода у нашем породилишту, што нас заиста радује. То је показатељ да имамо повјерење породиља, те се у нашем породилишту порађају жене из цијеле регије Бирач, али и шире. Најважније је да смо подигли квалитет наших услуга, а он је омогућен кроз реконсктрукцију комплетног одјељења гинекологије, али и породилишта. Радимо са седам специјалиста гинекологије, имамо све пропратне службе, опрема је одлична тако да овај тренд повећања порода у нашој установи не треба да изненади. Драго нам је и да је структура породиља шаролика, да долазе из различитих мјеста, а то све је показатељ рада овог одјељења – рекао нам је Поповић.

Начелница Одјељења гинекологије и акушерства Душица Обућина каже да су њихове пацијенткиње презадовољне условима.

– Мислим да сада ми као особље не можемо да се пожалимо на услове рада јер је све реновирано и уредно. Ми смо једно од првих акредитованих породилишта, односно „Болница – пријатељи беба“. На вријеме смо испунили све стандарде, све бебе су уз мајке, а акценат је на дојењу. Након порођаја одмах иде контакт бебе и мајке, „кожа на кожу“, бабице пресвлаче бебе, а од мајки се очекује само да доје своју новорођенчад – каже Обућина.

Додаје да се све породиље пре уласка у болницу тестирају на корона вирус.

– Ни корона вирус нас не спречава да радимо. Поштујемо све процедуре, заштитне опреме имамо довољно. Особље користи заштитне маске, рукавице, визире, а имамо и комбинезоне и другу опрему уколико се укаже потреба. Посебно је важна чињеница да имамо повећање броја порода иако је вријеме пандемије корона вируса – истиче Обућина.

Наводи да су прошле године породили и једну црнкињу те неколико Кинескиња.

– Имали смо неколико Кинескиња, а први случај је био прије неколико година када су они у већем броју стигли у наш град. Црнкиња је била, можемо слободно рећи, наша суграђанка. Њен муж је са ових простора, имају наше држављанство, а живе, чини ми се, у Дубаију. Она се такође породила у нашем породилишту – истакла је Обућина.

Рођен по један пар близанаца

Анализирајући податке о броју новорођенчади у досадашњем периоду ове и прошле године, у зворничком породилишту имају девет порода више.

– У прошлој години у истом периоду имали смо 121 бебу, а сада их је 130. Оно што се није промијенило у досадашњем периоду ове и истом периоду прошле године јесте број близанаца, односно имали смо по један пар – истакли су у породилишту.

Коментари 0
Повезане вијести
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира
Након кафанског сукоба, покушао га убити самострелом Након кафанског сукоба, покушао га убити самострелом
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 24m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 38m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 28m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 53m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 43m
    0