Мали водич: Ко све представља Србију на Олимпијским играма у Токију

23.07.2021. 10:33
0
ИЗВОР: bbc.com/serbian

До прошлогодишњих љетних олимпијских игара остало је још само неколико часова. Не, није дошло до цијепања простор-вријеме континуума - секунде и даље одбијају да иду уназад - само се свијет сусрео са корона вирусом.

Послије одлагања, забране навијачима да присуствују, па и бројних протеста због организације спортских турнира усред пандемије, Олимпијске игре су коначно ту.

Свечано отварање је у 13 часова по средњеевропском времену, када ће очи читавог свијета бити упрте на Далеки исток.

Србију ће у Токију представљати 86 спортиста и спортисткиња у 15 спортова, а ми вам представљамо мали водич за кога ћете све моћи да навијате.

Слика

Новак Ђоковић пред пут у Токио

Новак Ђоковић и тенисери:

Наравно, ту је прије свега Ђоковић. Први тенисер свијета је у великом налету у 2021. години - освојио је сва три Гренд слема, тако да је пун самопоуздања пред Олимпијске игре.

- У Јапану имам највише амбиције - идем на злато, то није тајна - изјавио је Ђоковић на конференцији за медије пред полазак у Токио.

Ђоковић је прије само десетак дана завршио учешће на Вимблдону, када је рекао да због строгих епидемиолошких није сигуран да ће учествовати на највећој спортској манифестацији.

Ријетки би му то замјерили због тога, јер Ђоковић има шансу да освајањем златне олимпијске медаље и УС Опена, који почиње тик после ОИ, комплетира Златни слем - сва четири Гренд слема у години и прво мјесто на Олимијским играма.

Постао би први тенисер у мушкој категорији коме би то пошло за руком.

Уз то, ако би освојио трофеј на посљедњем гренд слему у сезони у Њујорку, дошао би до 21. гренд слем титуле по чему би постао апсолутно најбољи свих времена. Тренутно их има 20, колико и Федерер и Надал.

Посао на Олимпијским играма му је нешто олакшан, јер у Токију неће бити његових највећих ривала - Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Неће бити још неколицине тенисера из свјетског врха попут Доминика Тима или Ђоковићевог ривала у финалу овогодишњег Вимблдона - Италијана Матеа Беретинија због повреде.

Многи бивши тенисери су га чак савјетовали да на иде у Токио, а касније и критиковали када је на друштвеним мрежама објавио да ће ипак играти.

Како каже, јесте густ распоред, али се добро спремио, има „самопоуздање, енергију и полет".

- За мене је игра за Србију увијек била посебна радост и мотивација, даћу све од себе да нас све обрадујем - навео је Ђоковић на друштвеним мрежама.

Ђоковића посебно мотивише и то што до сада на Олимпијским играма има „само" бронзу освојену у Пекингу 2008. године.

У Лондону 2012. поражен је од Ендија Марија у полуфиналу, а касније и од Хуана Мартина дел Потра у мечу за треће мјесто.

Рекао је и да је је недавно разговарао са двоструком освајачицом олимпијске медаље, хрватском скакачицом у вис Бланком Влашић о томе како игнорисати спољне факторе.

- Рекла ми је да ће се људи само сјећати ко је освајао медаље, а не какви су били услови или да ли је било навијача или не. Њене ријечи су ми се урезале у главу и одушевљен сам што сам одлучио да учествујем на Олимпијским играма - рекао је најбољи тенисер свијета.

Као највеће ривале у Токију види Данила Медведева, Стефаноса Циципаса и Александра Зверева.

Поред Ђоковића, боје Србију ће на тениским теренима бранити и Миомир Кецмановић, Ивана Јоровић, Нина Стојановић и Александра Крунић.

Слика

Женска кошаркашка репрезентација Србије

Кошаркашице и баскеташи:

Тешко је љубитељима кошарке у Србији пао пораз мушке кошаркашке репрезентације од Италије у финалу квалификационог турнира у Београду.

Тај потрес још одјекује у Србији и због њега би селектор Игор Кокошков могао да оде са те функције.

Као насљедник незванично се помиње Светислав Пешић, који је репрезентацију водио на Европском првенству 2001. и Свјетском првенству 2002, када је освојено посљедње злато.

Ипак, далеко од тога да Токио неће видети шта уме „земља кошарке".

Кошаркашице Србије крајем јуна освојиле су злато на Европском првенству у Шпанији, чиме су се квалификовале за Токио.

У финалу је савладана Француска, а Соња Васић проглашена је за најкориснију играчицу турнира.

Марина Маљковић, селектор репрезентације, изјавила је послије турнира да су Игре приоритет ове године.

- Даћу им једну ноћ и један дан да се опораве, па настављамо припреме за Олимпијске игре - изјавила је Маљковић.

Први меч у Токију кошаркашице играју 26. јула против Канаде, три дана касније противник је Шпанија, а првог августа Јужна Кореја.

У Токио стижу и баскеташи, који би такође могли до медаље.

Ово су прве Олимпијске игре у историји на којима ће се играти три на три баскет, спорт који је у великој експанзији и у којем је Србија прилично успјешна.

На шест свјетских првенстава има четири злата и једно сребро, а на пет европских још два злата и једно сребро.

Српски баскеташки тим у Јапану представљају: Дејан Мајсторовић, Душан Домовић Булут, Александар Ратков, Михаило Васић, као и резерве Марко Савић и Стефан Којић. Селектор је Горан Војкић.

Баскеташи Србије 24. јула играју против Кине и Холандије, дан касније против Пољске и Белгије, 26. јула противници су им Јапан и Летонија, а 27. иду на мегдан Русији.

Могло би и једно олимпијско одличје да заврши у витринама.

Ко је све до сада освајао медаљу за Србију?

Од обнове независности државе 2006, српским спортистима ће Игре у Токију бити четврте по реду.

Први пут под заставом Србије у 21. вијеку такмичили су се 2008. у Пекингу.

Ватерполисти су тада освојили бронзану медаљу, баш као и тенисер Новак Ђоковић, а овај спорт је 2008. први пут постао олимпијска дисциплина.

Навијачима Србије, ипак, вјероватно је највише у сјећању остала сребрна медаља пливача Милорада Чавића.

Злато у тој трци на 100 метара делфин освојио је Американац Мајкл Фелпс, али дио навијача широм свијета и данас тврди да је Чавић био бржи, само да је слабије притиснуо тастер у базену који означава побједника.

Четири године касније, прву златну медаљу у историји самосталној Србији донијела је теквондисткиња Милица Мандић.

Стријелкиња Ивана Максимовић домогла се сребрног одличја у гађању малокалибарском пушком на 50 метара.

Њен колега стријелац Андрија Златић упуцао је олимпијску бронзу и гађању ваздушним пиштољем на 10 метара.

Ватерполисти су поново били на високом нивоу и донијели су у Србију бронзану медаљу.

Претходне Игре у Рио де Жанеиру, прије пет година, биле су још берићетније за српске спортисте и спортисткиње.

Ватерполо репрезентација се домогла златне медаље и заокружила низ сјајне генерације која је претходно постала и свјетски и европски првак.

Друго злато за Србију у Рију освојио је рвач Давор Штефанек у категорији до 66 килограма.

Сребрну медаљу освојиле су одбојкашице Србије и кошаркаши, а одличје истог сјаја припало је теквондисткињи Тијани Бошковић и кајакашима Марку Томићевићу и Марку Зорићу.

Ниску медаља у Рију заокружиле су кошаркашице Србије и скакачица у даљ Ивана Шпановић.

Слика

Женска одбојкаша репрезентација Србије

Ватерполисти и одбојкашице:

Ту су наравно и они који у српској школи спорта увијек били одликаши. Као и свим добрим ђацима, њихове успјехе многи занемарују или подразумевају.

А ако неко зна како се освајају медаље - и колико је то тешко - то су ватерполисти Србије, који у Токију бране злато из Рио де Жанеира.

Селектор Дејан Савић изјавио је пред полазак да је битно на кога ће његови ватерполисти ићи у четвртфиналу, али да нема калкулација.

- Сигуран сам да ова репрезентација може не само да брани, већ и да освоји неку од медаља - рекао је Савић пред полијетање.

За момке који су Србији донијели много радости, искусне Филипа Филиповића, Андрију Прлаиновића, Милана Алексића, Душка и Гојка Пијетловића, као и за Стефана и Бранислава Митровић биће то посљедњи турнир са капицом Србије.

Центар Душко Пијетловић каже да се ове Олимпијске игре разликују од претходних, прије свега, због психичких припрема.

- Ипак ће ово бити посебне игре. Не зато што се опраштам. Мислим да ће сада психолошка припрема бити најважнија. Раније је психа била у сјенци или највише изједначена са физичком. У Токију ће понашање унутар Олимоијског села бити значајно другачије, лимити, неће бити оне атмосфере на коју смо навикли и томе морамо да се прилагодимо - рекао је Пијетловић.

Слика

Ватерполисти Србије/Фото: Архива

Први меч у Токију ватерполисти играју 25. јула против Шпаније, два дана касније противник им је Казахстан, 29. Аустралија, 31. Хрватска, а 2. августа Црна Гора.

Медаљу из Рија, али сребрну, бране и одбојкашице, актуелне шампионке и свијета и Европе.

Маја Огњеновић, капитенка репрезентације, изјавила је да ће одбојкашице дати све од себе да понове или надмаше резултат из Рија.

Одбојкашице први меч такође играју 25. јула и то против Доминиканске Републике, два дана касније играју против Јапана, 29. јула против Кеније, 31. против Бразила, а 2. августа противник им је Јужна Кореја.

Атлетика и пливање:

Највише амбиција на Олимпијским играма у Токију има и атлетичарка Ивана Шпановић.

И њена витрина је пуна медаља, али има „само" једну олимпијску и то бронзану од прије пет година из Рија.

Поред ње, боје Србије у Рију бране Асмир Колашинац и Армин Синанчевић (бацање кугле), Драгана Томашевић (бацање диска) и Марија Вученовић (бацање копља).

А једна медаља могла би да заврши и у базену.

Ту ће се надметати Ања Цревар (400 метара мјешовито), Чаба Силађи (100 метара прсно), Андреј Барна (100 метара слободно), Вук Челић (800 метара слободно) и Велимир Стјепановић (200 метара слободно).

Ту су и Урош Николић и Никола Аћин који ће са Стјепановићем и Барном представљати Србију у штафети четири пута 100 метара слободним стилом.

- Част је бити дио овог пливачког тима - изјавио је Силађи пред полазак.

- Као најстарији могу да испред свих својих колега обећам да ћемо дати све од себе да направимо добар резултат. Сви смо узбуђени, сви имамо позитивну трему - додао је.

Слика

Милица Мандић/Фото: Архива

Борилачке вјештине:

Понека медаља могла би у Србију да се врати захваљујући песницама - или ногама.

Ту су прије свега тековондисткиње Милица Мандић и Тијана Богдановић, освајачице олимпијских медаља из Лондона и Рија.

Богдановић каже да пред сваки турнир постоје "највеће очекивања", па тако и од овог.

- Радићемо најбоље што можемо, и искрено се надам да ћемо наставити низ добрих резултата са претходних Олимпијских игара - изјавила је Богдановић пред пут.

Али њих двије нису једине.

Ту је и боксерка Нина Радовановић, као и каратисткиња Јована Прековић, а доста се као и увијек очекује од рвача и џудиста.

Боје Србије у рвању бране Стеван Мићић, Мате Немеш, Зураб Датунашвили и Михаил Каџаја, а у џуду Немања Мајдов, Александар Кукољ, Милица Николић, Марица Перишић и Ања Обрадовић.

- Момци и дјевојке су спремни, већ су показали да су на нивоу свјетског џудоа, што смо показали у претходном циклусу - изјавио је селектор Никола Николић.

- Оно што могу да обећам јесте да ће оставити срце на татамију - додао је.

Слика

Протести у Токију против одржавања ОИ

Корона правила:

Олимпијске игре у Токију изазвале су доста буре, а надлежни кажу да и даље постоји могућност да се све откаже.

Тоширо Муто, предсједник Организационог комитета ОИ, изјавио је да се на дневном нивоу прати број заражених.

До сада је више од 70 људи који су повезани са Играма било позитивно на тестовима.

За то вријеме десетине хиљада спортиста, званичника, представника медија и других гостију ових дана пристизало је у Јапан, гдје се већина становништва противи одржавању Олимпијских игара, због вируса, али и превеликих трошкова.

Церемонија отварања Игара биће одржана у петак, али такмичења почињу у сриједу утакмицама женског фудбала и софтбола.

Премијер Јапана Јошихиде Суга рекао је да свијет мора да види да та земља може у јеку пандемије да организује безбједне Олимпијске игре.

Како наводи, организација није била лака, а све је олакшала вакцинација.

- Послије дугачког тунела, сада видимо свјетло на крају - рекао је јапански премијер.

У Јапану је до сада вакцинисано нешто више од 21 одсто становника, наводе званичници.

Навијачима је забрањен приступ такмичењима, али су локални здравствени званичници довели у питање одлуку да се многобројним странцима дозволи долазак на Игре, које се завршавају 8. августа.

Слика

Репрезентативка Србије у стрељаштву Зорана Аруновић

Стрељаштво, веслање, кану и стони тенис:

Лако би могло да се деси и да неко „упуца" медаљу за Србију.

Кандидата је доста - Дамир Микец, Миленко Себић, Милутин Стефановић, Адреа Арсовић, Зорана Аруновић, Јасмина Миловановић, Сања Вукашиновић.

Боје Србије у Токију браниће и веслачи Мартин Мачковић, Милош Васић и Јована Арсић, као и Страхиња Стефановић, Бојан Зделар и Милица Старовић у кануу.

Иначе, ово су прве игре послије 20 година на којима не учествује чувени стонотенисер Александар Каракашевић.

Али стонотенисери су ту направили сензацију и квалификовали се за Токио - Димитрије Левајац, Пете Жолт, Марко Јевтовић.

- Екипа је компактна, добро се познајемо, имамо сјајну атмосферу, како док радимо тако док се и дружимо ван терена - изјавио је Жолт пред полазак.

- Било би лијепо да то крунишемо добрим резултатима - додао је.

На церемонији отварања Љетних олимпијских игара, данас у 13.00 часова, заставу Србије заједно ће носити кошаркашица Соња Васић и ватерполиста Филип Филиповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 38m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 22m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 35m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 49m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 41m
    0