Малољетном брату и сестри из Пала у потпуности реновирана кућа!

25.12.2020. 23:21
3
ИЗВОР: Катера

Уједињени Срби од Пала до Канаде и Аустралије, са жељом и намјером да помогну и збрину малољетног брата и сестру из Пала, чија имена  због заштите идентитета не можемо откривати, обезбиједили су довољно новца да им у потпуности санирају породичну кућу, која је од данас потпуно условна за нормалан живот.

Захваљујући, првенствено, доброти људи који ове малишане окружују у Палама и цијелом Источном Сарајеву, Републици Српској, Србији, а затим и браћи из Канаде и Аустралије, који су прикупили огромна новчана средства, сви радови на кући и око куће су приведени крају.

Комплетан намјештај, бијела техника, подне облоге и кровни покривач су замијењени, купатило реновирано, огријев за зиму набављен, столарија замијењена, а срца ове дјеце радошћу, надамо се, биће испуњена.

Да им бар мало ублаже очев прерани одлазак и недостатак породичних вриједности, какве свако дијете на овом свијету заслужује да има, побринули су се Владимир Ђерић као иницијатор акције испред Удружења Срба Сарајевско-романијске регије из Торонта, те Сава Војновић и Марија Данијела Грубор, директор аустралијског Удружења „28. јуни“ за Сјеверну Европу, Центар за социјални рад Пале, Паљани Славиша Чворо и Далибор Јошовић, фирме „Сантинг“, „Перић ентеријери“ и многи појединци, који су учествовали у акцији помоћи донирајући прозоре, врата, кров и друго, а који сигурно неће бити заборављени.

Слика

Кроз акцију прикупљања новчаних средстава обезбијеђено је око 17.000 КМ, од тога Удружење Срба Сарајевско-романијске регије из Торонта за помоћ малољетном брату и сестри прослиједило је 12.000 канадских долара, што је око 15.000 КМ.

Аустралијско Удружење Срба „28. јуни“ за Сјеверну Европу је донирало 2.700 КМ, од чега је купљена нова бијела техника. За куповину свих апарата, ангжман радника који су изводили радове на кући највише су се побринули Славиша Чворо и Далибор Јошовић.

Чворо је у изјави за наш портал рекао да је цјелокупна акција помоћи брату и сестри из Пала реализована уз много труда, енергије, воље и љубави да им се помогне, као и уз велику новчану помоћ пријатеља и сународника из Канаде, Аустралије и Сјеверне Европе, који су се ангажовали и путем једне интернет странице за прикупљање новчане помоћи прикупили око 17.000 КМ.

Унутрашњост и спољашност куће била је доста запуштена и неуредна, те је учеснике у акцији очекивало много посла, о чему свједоче фотографије у прилогу. Славиша и Далибор су ангажовали раднике који су уз одобрење Центра за социјални рад Пале изашли на лице мјеста и констатовали стање у којем се кућа налази, те процијенили трошкове свих радова.

Слика

На почетку су обављени радови на санирању проблема са водоснабдијевањем и канализационом мрежом, електроинсталацијама и инсталацијама за гријање, те извршена замјена нове вањске и унутрашње столарије, постављен је ламинат у просторијама куће, нова топлотна фасада, како би дјеци било топлије током хладних зима, које су карактеристичне за подручје око Романије, те је извршена и замјена кровног покривача, јер је стари био у доста лошем стању.

У водоинсталатерским радовима помогли су водоинсталатери Дарко Ковачевић и Дражен Јокић, док се за проблеме са струјом побринуо електричар Милан Веселиновић. У замјени фасаде и столарије учествовали су Борис Радоњић и Немања Глоговац са друштвом из Источног Сарајева, док је кровни покривач поклон лимара Миленка Голијанина. Устакљивање столарије је поклон Раше Радовића из Пала, а за ангажман око постављања скеле за радове на кући се побринула паљанска фирма „Сантинг“.

Центар за социјални рад је купио нови намјештај уз помоћ Кабинета премијера Републике Српске, који је за ту намјену издвојио 3.500 КМ. Нови намјештај је замијенио стари, потрошени и оштећени, те ће тако дјеца сада имати нову угаону гарнитуру, трпзеријски сто, комоде, радни сто, кревете и друго. 

Комплетна керамика у кухињи и купатилу је замијењена, постављена је нова када, умиваоник, вц шоља, кухињски апарати попут електричног шпорета, фрижидера, тостера, микровалне пећнице и друго. За постављање кухињских елемената побринула се фирма „Перић ентеријери“ из Пала, која је бесплатно донирала тај дио кухиње.

Бесплатне радове око гријања радио је Љубиша Танић, а Немања Бабић код кога је купљена столарија је поклонио два прозора, као и многи други који су ненамјерно изостављени.

Као један од организатора акције помоћи малољетном брату и сестри из Пала Славиша Чворо се путем нашег портала захвалио свима који су на било који начин допринијели и учествовали у овој, успјешно реализованој и хуманој мисији.

Надамо се да ће наши суграђани од данас, колико-толико, љепше и лакше живјети у својој реновираној кући.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    gago 30.12.2020. 09:35
    Дародавцима од Бога свако добро!Многи власници трговачких предузећа, стоваришта грађевинског материјала,занатских радњи ... уз бесплатну рекламу на телевизијама помогли би такве акције! Најбољи пример су РТС и ПИНК ТВ ...
  • Generic placeholder image
    Ww 27.12.2020. 20:42
    Neka Bog dragi nagradi zdravljem sve koji su ucestvovali
  • Generic placeholder image
    Aleksandar 26.12.2020. 10:02
    Jos uvijek ima ovdje srca i duse.
Повезане вијести
Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 51m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    15h 24m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 5m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    23h 47m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 16m
    0