Maloljetnom bratu i sestri iz Pala u potpunosti renovirana kuća!

25.12.2020. 23:21
3
IZVOR: Katera

Ujedinjeni Srbi od Pala do Kanade i Australije, sa željom i namjerom da pomognu i zbrinu maloljetnog brata i sestru iz Pala, čija imena  zbog zaštite identiteta ne možemo otkrivati, obezbijedili su dovoljno novca da im u potpunosti saniraju porodičnu kuću, koja je od danas potpuno uslovna za normalan život.

Zahvaljujući, prvenstveno, dobroti ljudi koji ove mališane okružuju u Palama i cijelom Istočnom Sarajevu, Republici Srpskoj, Srbiji, a zatim i braći iz Kanade i Australije, koji su prikupili ogromna novčana sredstva, svi radovi na kući i oko kuće su privedeni kraju.

Kompletan namještaj, bijela tehnika, podne obloge i krovni pokrivač su zamijenjeni, kupatilo renovirano, ogrijev za zimu nabavljen, stolarija zamijenjena, a srca ove djece radošću, nadamo se, biće ispunjena.

Da im bar malo ublaže očev prerani odlazak i nedostatak porodičnih vrijednosti, kakve svako dijete na ovom svijetu zaslužuje da ima, pobrinuli su se Vladimir Đerić kao inicijator akcije ispred Udruženja Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta, te Sava Vojnović i Marija Danijela Grubor, direktor australijskog Udruženja „28. juni“ za Sjevernu Evropu, Centar za socijalni rad Pale, Paljani Slaviša Čvoro i Dalibor Jošović, firme „Santing“, „Perić enterijeri“ i mnogi pojedinci, koji su učestvovali u akciji pomoći donirajući prozore, vrata, krov i drugo, a koji sigurno neće biti zaboravljeni.

Slika

Kroz akciju prikupljanja novčanih sredstava obezbijeđeno je oko 17.000 KM, od toga Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Toronta za pomoć maloljetnom bratu i sestri proslijedilo je 12.000 kanadskih dolara, što je oko 15.000 KM.

Australijsko Udruženje Srba „28. juni“ za Sjevernu Evropu je doniralo 2.700 KM, od čega je kupljena nova bijela tehnika. Za kupovinu svih aparata, angžman radnika koji su izvodili radove na kući najviše su se pobrinuli Slaviša Čvoro i Dalibor Jošović.

Čvoro je u izjavi za naš portal rekao da je cjelokupna akcija pomoći bratu i sestri iz Pala realizovana uz mnogo truda, energije, volje i ljubavi da im se pomogne, kao i uz veliku novčanu pomoć prijatelja i sunarodnika iz Kanade, Australije i Sjeverne Evrope, koji su se angažovali i putem jedne internet stranice za prikupljanje novčane pomoći prikupili oko 17.000 KM.

Unutrašnjost i spoljašnost kuće bila je dosta zapuštena i neuredna, te je učesnike u akciji očekivalo mnogo posla, o čemu svjedoče fotografije u prilogu. Slaviša i Dalibor su angažovali radnike koji su uz odobrenje Centra za socijalni rad Pale izašli na lice mjesta i konstatovali stanje u kojem se kuća nalazi, te procijenili troškove svih radova.

Slika

Na početku su obavljeni radovi na saniranju problema sa vodosnabdijevanjem i kanalizacionom mrežom, elektroinstalacijama i instalacijama za grijanje, te izvršena zamjena nove vanjske i unutrašnje stolarije, postavljen je laminat u prostorijama kuće, nova toplotna fasada, kako bi djeci bilo toplije tokom hladnih zima, koje su karakteristične za područje oko Romanije, te je izvršena i zamjena krovnog pokrivača, jer je stari bio u dosta lošem stanju.

U vodoinstalaterskim radovima pomogli su vodoinstalateri Darko Kovačević i Dražen Jokić, dok se za probleme sa strujom pobrinuo električar Milan Veselinović. U zamjeni fasade i stolarije učestvovali su Boris Radonjić i Nemanja Glogovac sa društvom iz Istočnog Sarajeva, dok je krovni pokrivač poklon limara Milenka Golijanina. Ustakljivanje stolarije je poklon Raše Radovića iz Pala, a za angažman oko postavljanja skele za radove na kući se pobrinula paljanska firma „Santing“.

Centar za socijalni rad je kupio novi namještaj uz pomoć Kabineta premijera Republike Srpske, koji je za tu namjenu izdvojio 3.500 KM. Novi namještaj je zamijenio stari, potrošeni i oštećeni, te će tako djeca sada imati novu ugaonu garnituru, trpzerijski sto, komode, radni sto, krevete i drugo. 

Kompletna keramika u kuhinji i kupatilu je zamijenjena, postavljena je nova kada, umivaonik, vc šolja, kuhinjski aparati poput električnog šporeta, frižidera, tostera, mikrovalne pećnice i drugo. Za postavljanje kuhinjskih elemenata pobrinula se firma „Perić enterijeri“ iz Pala, koja je besplatno donirala taj dio kuhinje.

Besplatne radove oko grijanja radio je Ljubiša Tanić, a Nemanja Babić kod koga je kupljena stolarija je poklonio dva prozora, kao i mnogi drugi koji su nenamjerno izostavljeni.

Kao jedan od organizatora akcije pomoći maloljetnom bratu i sestri iz Pala Slaviša Čvoro se putem našeg portala zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli i učestvovali u ovoj, uspješno realizovanoj i humanoj misiji.

Nadamo se da će naši sugrađani od danas, koliko-toliko, ljepše i lakše živjeti u svojoj renoviranoj kući.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    gago 30.12.2020. 09:35
    Darodavcima od Boga svako dobro!Mnogi vlasnici trgovačkih preduzeća, stovarišta građevinskog materijala,zanatskih radnji ... uz besplatnu reklamu na televizijama pomogli bi takve akcije! Najbolji primer su RTS i PINK TV ...
  • Generic placeholder image
    Ww 27.12.2020. 20:42
    Neka Bog dragi nagradi zdravljem sve koji su ucestvovali
  • Generic placeholder image
    Aleksandar 26.12.2020. 10:02
    Jos uvijek ima ovdje srca i duse.
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 44m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 39m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 27m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 33m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 1m
    0