Манифестација "Сусрети српских земаља" и ове године на Јахорини

21.03.2022. 21:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Културно-спортска манифестација "Сусрети српских земаља" биће одржана на Јахорини од 24. до 27. марта у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, Олимпијског центра "Јахорина" и Представништва Републике Српске у Србији.

На манифестацији, која се одржава 25. пут, а ове године под слоганом "Српском традицијом чувамо православље", учествоваће Срби из свих земаља региона, најавили су организатори.

На овогодишње Сусрете пријавило се око 300 учесника и по предвиђању организатора биће међу садржајно најбогатијима.

Програмом је предвиђен низ спортских такмичења и културних садржаја.

На Палама ће у петак, 25. марта у спортској дворани Основне школе "Србија" бити одржана радионица подсјећања на српску традицију кроз народно коло, у коме ће учествовати Национални ансамбл "Венац" из Грачанице, као и ученици основних школа са Пала и подмладак културно умјетничких друштава "Пале", "Мокро" и "Лукавица".

У програму "Српско коло на Јахорини", чији је почетак заказан за 13.00 часова, очекује се учешће око 300 ученика, а затим ће, око 15.00 часова услиједити свечани дефиле учесника Сусрета, са дјецом из истоимене радионице.

У Дому културе на Палама у 17.00 часова биће организован наступ хора "Српски православни појци", Националног ансамбла "Венац" из Грачанице, ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" из Бањалуке и српског културног друштва "Просвјета" из Вуковара.

Спортска такмичења у велеслалому одржаће се у суботу, 26. марта у 12.00 часова на стази "Олимпик" на Јахорини.

Први Сусрети српских земаља организовани су у фебруару 1995. године, а учесници су били први гости туристи на олимпијској Јахорини.

Око 140 учесника из Вуковара, Београда, Новог Сада, Велике Плане и Пала, уз културне, спортске и хуманитарне садржаје, допринијела је, у тада веома тешким условима, бољем упознавању и стварању блиских веза међу Србима из разних крајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас помен погинулим српским борцима из Прибња Данас помен погинулим српским борцима из Прибња
Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
У акцији добровољног давања крви на Палама прикупљено 65 доза крви У акцији добровољног давања крви на Палама прикупљено 65 доза крви
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 18m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  9h 30m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  10h 28m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  8h 30m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 16m
  0