Мања група Срба и ноћас остаје испред зграда косовских општина

31.05.2023. 20:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Протести Срба испред зграда општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток за данас су завршени, али ће се, како су најавили, сутра ујутру поново окупити у великом броју како би истрајали у захтјеву да се са сјевера Косова и Метохије повуку специјалне јединице РОСУ и да четири нелегално изабрана градоначелника одустану од уласка у општинске зграде, јавио је дописник Срне.

Током наредне ноћи мања група Срба остаће испред општинских објеката, од којих су одвојени бодљикавом жицом коју је развукао Кфор, пошто је донијета одлука да протести непрекидно трају све до испуњења захтјева.

На улици на удаљености од неких тридесетак метара од општинске зграде постављени су сунцобрани како би учесници протеста могли да се склоне од кише која је цијели дан падала.

Наставак протеста најављен је за сутра ујутру од 8.00 часова.

Из Српске листе Срни је речено да ће сутрашњи протести бити масовнији у свим општинама и да Срби неће прихватити да у зградама општина бораве припадници РОСУ јединице, коју вани "обезбјеђују" припадници Кфора.

Из Кфора је данас упућен апел свим странама да се уздрже од било каквих инцидената и сукоба и да се рјешење ситуације мора тражити и дипломатским преговорима и дијалогу.

Док трају протести, у Основном суду у Приштини одређен је једномјесечни притвор ухапшеном Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, под сумњом да су починили више кривичних дјела.

Нелегално изабрани градоначелник косовске општине Сјеверна Косовска Митровица Ердан Атић, иначе члан радикалног албанског покрета "Самоопредјељење", саопштио је да је данас заједно са одборницима, без Срба, донио одлуку о покретању иницијативе за учлањење Сјеверне Митровице у Заједницу општина, институцију коју чине све косовске општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 8m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 22m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 22m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 12m
    0