Марина добила нову јетру – „Загрлићу своју ћерку, њу сам оставила да ме чека“

18.07.2024. 09:09
0
ИЗВОР: rts.rs

Једно "да" недавно је продужило четири живота. У Универзитетском Клиничком центру Србије, урађене су трансплантације срца, бубрега и јетре, а нови бубрег добио је и пацијент у Дечјој клиници у Тиршовој.

  • Милош добио ново срце - једног дана жели да упозна породицу донора
    17.07.2024. 21:00

    Једно "да" у недељи за нама продужило је четири живота - урађене су трансплантације бубрега, јетре и прва трансплантација срца у овој години.Екипа РТС-а обишла је Милоша који је добио ново срце...

Регион
Милош добио ново срце - једног дана жели да упозна породицу донора

Марину Цмиљановић из Лазаревца, која је добила нову јетру, посјетила је екипа РТС-а.

Марина се 18 година борила с тешком болешћу. Јетра јој је трансплантирана у ноћи између 8. и 9. јула. Каже да нема никакве болове и да није очекивала да ће се тако добро осјећати и да има више енергије.

"Кад су ме позвали, знала сам да је то можда моја шанса!"

 Додаје да је била збуњена кад су је позвали из Универзитетског клиничког центра Србије.

- Била сам збуњена, очито нисам очекивала, јер се трансплантације једно време нису ни радиле. И шокирана и у исто време сам се уплашила. Била сам срећна - прича учитељица Марина.

Прво што ће урадити кад изаће из болнице: "Загрлићу своју ћерку, њу сам оставила да ме чека!"

Марина поручује људима, прије свега који су на листи чекања да не губе наду, да ће и њихов тренутак доћи, да је све у своје вријеме просто.

Захвалност породицама које дају сагласност

Јелена Врућињић Козић, анестезиолог истиче да су трансплантације јетре захтјевне, али да је у Маринином случају све добро прошло.

- Трансплантација је трајала једно шест сати, било је добро. Марина је после дуге паузе наш први пацијент и брзо ће кући - каже докторица.

Подсјећа да се трансплантација јетре ради у Клиничком центру од 2013. године и да су до прије три године урадили 60 трансплантација. Имали су паузу од 2021. године, од октобра, када је урађена посљедња. 

Посебно истиче да је ријеч о једном организованом тиму који има много људи.

- И једна велика захвалност породицама које су дале сагласност. Јер без њих, ево и Марине, ничега не би било. Тако да њихово да стварно значи - да. Не нама као лекарима, него пацијентима. Значи уек једно да - поручује Врућинићева Козић.

Пише: Ивана Божовић

Коментари 0
Повезане вијести
„Тамо далеко“ и снажне поруке одјекнуле из Москве на обиљежавању 80 година од ослобођења Београда „Тамо далеко“ и снажне поруке одјекнуле из Москве на обиљежавању 80 година од ослобођења Б...
Први пут с Турцима на јутрење Први пут с Турцима на јутрење
Љиљана Драговић: Очекивали смо звјери, а Руси су нам донијели чоколаду (ВИДЕО) Љиљана Драговић: Очекивали смо звјери, а Руси су нам донијели чоколаду (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 25m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 27m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 39m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 30m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 24m
    0