Маске и рукавице - Реалност на коју се треба навићи

07.05.2020. 14:07
1
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се сви морају навићи на ношење маски и рукавица као на нешто нормално, те да је веома битно прихватити и усвојити физичку дистанцу која се потврдила као једна од најбољих превентивних мјера у борби против новог вируса корона.

Шеранић је рекао да цијела научна заједница тражи адекватне научне доказе како се јасно поставити према овом вирусу, те да константно долазе нове научне чињенице које указују на постојање или непостојање неке потребе.

- Међутим, када говоримо о обичном човјеку, ношење заштитне маске кад се излази у јавни простор једна је од мјера које се не мијењају и које остају, а оно што је свакако препорука јесте да се у затвореним просторијама носе заштитне рукавице које треба дезинфиковати прије и послије уласка у сам простор - рекао је Шеранић.

Он је нагласио да је вирус нов и да се зато кроз различите фазе приступало различитим мјерама, не само у Републици Српској, него у свијету.

Шеранић је за Нес радио рекао да многе занима начин на који ће функционисати одмори током љета, те навео да колеге у Хрватској и Црној Гори већ дају препоруке за плаже.

- Што се нас тиче, видим могућност да се можемо купати на Врбасу кад дође љето. Али свакако - корак по корак, па ћемо расвијетлити и те мјере како би све функционисало како треба - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да се кренуло у релаксацију мјера, те се од 11. маја отварају угоститељски објекти, а од 18. маја ће се ићи са препоруком релаксације мјера за тренинге професионалних спортиста, али и оних који се баве индивидуалним спортовима.

- Крајем седмице ћемо објавити тачне препоруке за сједење у кафићима. Оне ће зависити од тога како је башта уређена, мораће се обезбиједити потребна физичка дистанца. Да ли ће то подразумијевати дијагонално сједење, видјећемо, јер постоје проблеми код округлих столова, али свакако се надамо да ћемо наићи на разумијевање те да ћемо се сви заједно прилагођавати и кориговати нове мјере - додао је Шеранић.

Говорећи о актуелним подацима позитивних особа на вирус корона у Републици Српској, ресорни министар је рекао да се ситуација сада држи на оном постотку који се може очекивати, с обзиром да ће вирус циркулисати у заједници.

- Оно што је добро јесте да смо радили поново тестирања у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и осталим здравственим установама. Радили смо око 100 тестирања здравствених радника, од Дервенте, Бијељине, Приједора и тако даље, и сви налази су негативни - истакао је Шеранић.

Он је додао да су негативни и налази који су рађени у домовима за старија лица, као и налази из изолације и карантина. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 08.05.2020. 23:08
    Idi ljeci se jebo te virus ludace sta je tebi vise kakv virus kakva distanca i maske i rukavice smo lazete narod .Kako ti vise nije dosasilo mlatit slusas li ti sebe jedan dan lazes dtugi petljas ovo je grip i treba se naviknut i mani talasanja vise
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Обавезне маске у здравственим и установама социјалне заштите у ФБиХ Обавезне маске у здравственим и установама социјалне заштите у ФБиХ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 34m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 29m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 17m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 23m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 51m
    0