Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору

28.11.2023. 17:20
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Сектор информационих технологија у БиХ који је у задњих неколико година доживио огроман раст и масовна запошљавања, праћено платама какве су до сада имали само банкари, сада се суочава са озбиљним падом посла, отпуштањима и резовима зарада.

Након надреалног раста компанија и билдовања плата програмера које достижу до 7.000 КМ, а за неке специјалности и до 10.000 марака мјесечно у БиХ, на ред је дошао болни пад чије ће се посљедице тек осјетити, испричала су три независна извора, програмери и шефови неколико ИТ компанија, за портал Капитал.

"Криза "оутсорсинг" индустрије која је почетком ове године захватила свјетско, а онда и наше тржиште, показује се у пуном обиму. Падови су огромни и биће страшнији него што је био раст.

Пројеката више нема, а хиљаде приучених програмера који су добили поприлично високе плате за јуниорске позиције, остају без посла на сваком кораку.

Чак су и неке ИТ фирме пропале у свијету, али и код нас", објашњава власник једне од бањалучких ИТ компанија, који није желио да му објавимо име и назив фирме.

Каже да су се власници бизниса у периоду пандемије на силу ширили кроз масовна запошљавања и стварање привида великих и способних извођача радова само да би дограбили што веће и скупље пројекте.

Тако смо добили хиљаде људи које не красе посебне вјештине заната, али добро зарађују, стварајући привид раста. Плате програмера су у просјеку биле између 5.000 и 7.000, а сад очекује да ће пасти на око 3.000 КМ.

Пуца балон од сапунице

Они програмери који стварно носе посао, тражили су и добили енормно високе плате, адекватне иностраном тржишту на којем увијек могу добити посао из снова, али неиздрживе за домаћи реални сектор у којем је наступио сушни период.

У таквом екосистему, прича наш саговорник, недостатак нових пројеката и прилива новца, угрожава опстанак чак и највећих ИТ компанија у БиХ.

Сада тај балон од сапунице пуца. Навукло се раније доста инвестиција у вријеме када се вјеровало да се сва нова технологија мора покуповати. Међутим, све се промијенило за само годину дана.

Пола ће их остати без посла, а они чије су плате отишле у небеса, мораће прихватити болне резове или ће компаније, да би задржале најбоље, морати да сасијеку све остале. То је тешко одржати и избалансирати у стварности", каже он.

Као примјере наводи компаније Инфобип из Хрватске и глобални ХТЕЦ Гроуп, који је у БиХ отпустио више стотина радника и то само годину двије након раста филмских размјера.

У свијету су те болне резове већ направили највећи гиганти -"Microsoft-a”, “Meta” (Facebook), “Alphabe”, “Amazon”. “PayPal”, “Dell”, “Zoom”, “Spotify" и други.

У свијету су откази кренули 2022. године и тада је у преко 1.000 компанија отпустило 165.000 радника. Ове године је за само два мјесеца у 455 компаније отказ добило 130.000 радника.

То је коментарисао и Марк Цукерберг, власник Мете који је рекао да се "мало занио" када се свијет преселио на интернет, а талас е-трговине довео до огромног раста прихода.

- Многи људи па и ја, предвиђали су да ће ово бити трајно убрзање које ће се наставити чак и након завршетка пандемије. Зато сам се одлучио на значајна повећања улагања. Нажалост, ово се није одиграло онако како сам очекивао. Не само да се интернет трговина вратила на пријашње трендове, већ су и макроекономски пад, повећана конкуренција и губитак прихода од реклама узроковали да нам приход буде пуно мањи. Погријешио сам и преузимам одговорност за то - рекао је тада он.

Плате програмера уједначене са свјетским трендовима

Директор једне ИТ компаније из Бањалуке каже да се ове године осјети застој на тржишту, посебно након пропасти " Silicon Valley Bank", која је значајно успорила раст "старт-упа" у Калифорнији.

- Тренутно видимо да јуниори тешко налазе посао. Било је резова када се говори о платама, али ми то видимо као корекције на тржишту након наглог раста у ковиду. И даље се не види шта ће се  дешавати сљедеће године, али се очекује или стагнација или благи раст рекао је он.

Колико програмера је добило отказе, остаће непознато, зато што се они углавном не запошљавају по уговору о раду, него се региструју као самостални предузетници и склапају уговоре са компанијама за које раде.

- Плате у ИТ су биле нереалне, не за свјетску сцену, али за нас јесу. Изједначиле се са зарадама странаца у свјетским компанијама. Наши програмери су едуковани и прате трендове, логично је да су тражили оно што свакако могу да зараде ако раде за некога од куће као фриленсери. Сад је мањак пројеката и послови се губе, али то не погађа оне који су стварно добри у свом послу. Највећа паника је у тамо гдје нема пројеката, а има много оних који нису стручни – рекап је наш саговорник.

Иначе, у БиХ је преко 1.100 регистрованих пословних субјеката који укључује развој софтвера, ИТ консалтинг и слично, а прошле године су имали приход о 1,2 милијарди марака и добит од 217 милиона КМ. Годину раније остварили су 690 милиона марака, а добит је била 117 милиона КМ. Чак 40 њих је остварило преко пет милиона марака прихода.

На ранг листи највећих ИТ компанија прошле године прво мјесто заузимала је "Symphony Group" Сарајево, а одмах иза ње нашао се "Monetise a.d.", такође из овог града. На трећем мјесту је "Проинтер" из Бањалуке.

Коментари 0
Повезане вијести
Ненад Авлијаш - човјек који је програмирао Олимпијаду у Сарајеву Ненад Авлијаш - човјек који је програмирао Олимпијаду у Сарајеву
Службеници ће морати раније на посао Службеници ће морати раније на посао
На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 59m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 54m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 20m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 13m
    0