Мастиловић: Срби и Руси заједно у борби против фалсификовања историје

04.03.2023. 14:13
9
ИЗВОР: srna.rs

Декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Драга Мастиловић изјавио је да су српски историчари заинтересовани да се удруже са руским колегама у борби против фалсификовања историје.

- Универзитет Источно Сарајево и Институт историјских наука спремни су да рашире свестрану сарадњу са Руским историјским друштвом и Институтом руске историје с циљем реализације заједничких пројеката на очувању сјећања и супротстављању фалсификовања историје - рекао је Мастиловић за “Руску газету”.

Он је навео да би један од првих заједничких пројеката могао бити антифашистичка међународна конференција у Источном Сарајеву у којој би учествовали експерти из Србије, Републике Српске, Русије и других земаља, који би истакли недопустивост фалсификовања историје, показали спремност за подржавање и заштиту истине свуда.

- Русија је још једном показала примјер како се треба супротставити различитим фалсификаторима, ревизионистима и њиховим саучесницима - рекао је Мастиловић након посјете музејском комплексу “Пут сјећања” у Москви.

Према његовим ријечима, Русија је доказала да се сјећа својих хероја, не дозвољава прекрајање историјских догађаја, посебно периода Великог отаџбинског рата.

Мастиловић је рекао да је то сада крајње актуелно, када у Европи свуда без задршке васкрсавају нацизам и фашизам, те нагласио да је то недопустиво за Србе и Русе који су поднијели огромне жртве у борби против те пошасти.

Указујући на историјски парадокс, Мастиловић је подсјетио да су Срби за вријеме Другог свјетског рата имали два антифашистичка покрета, а данас народи који су подржавали Хитлера и имали своје нацистичке дивизије покушавају да оспоре допринос Срба у борби против фашизма и означе их геноцидним.

Због тога ће, како је навео, Срби заувијек памтити Виталија Чуркина који је у Савјету безбједности УН у јулу 2015. године “подигао руку”, што је значило да Русија улаже вето на пројекат резолуције о догађајима у Сребреници 1995. године.

- То је био корак у заштиту истине, супротстављање британским покушајима да прогласе српски народ геноцидним - додао је он.

Ректор Универзитета Источно Сарајево Милан Кулић истакао је да се српски народ поноси својим доприносом у борби против највећег зла у историји човјечанства – фашизмом.

Он сматра да је у условима непрекидних покушаја ревизије Другог свјетског рата важно усредсредити силе на образовање нових генерација, њиховог разумијевања протеклих догађаја, важности побједе нацизма, тежину принесених жртава и борбе за слободу, те стварати штит за одбрану од буђења идеологије зла.

Кулић је скренуо пажњу да данас многи заборављају, смишљено или не, да су Срби једни од првих у поробљеној Европи почели да устају против окупатора и њихових присталица.

- Данас се намјерно занемарује чињеница да су први оружани отпор њемачким окупаторима на простору бивше Југославије дали Срби из БиХ, који су 3. маја 1941. године отворили ватру по њемачкој патроли у селу Доња Трамошња у околини Санског Моста након чега је 20 њих било повјешано - подсјетио је Кулић.

Према његовим ријечима, у низу историјског ревизионизма намјерно се потискује чињеница да је баш у Херцеговини почетком јуна 1941. године избила прва буна у поробљеној Европи и то је узело масовни карактер крајем јуна, када су Срби сазнали да је Хитлер напао Совјетски савез.

- Традиционална приврженост и љубав према мајци Русији довела је до таквог одушевљења, еуфорије и чврсте убијеђености у скори крај нацизма. Побуњени Срби у Херцеговини били су увјерени да ће руски козаци за два мјесеца бити са њима у прогону нациста, па су негдје и почели припрему за сусрет са Русима - навео је Кулић.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Анонимно 06.03.2023. 05:24
    Vojvodo,zavrsavam polemiku,vasi stavovi nisu odmakli od obicnih propagandnih pamfleta
  • Generic placeholder image
    Vojvoda 05.03.2023. 23:14
    Poštovani anonimni, u brozovim arhivama svašta ima. Ugovor ustaša i komunjara je još u zatvoru potpisan prije rata, u toku rata sve do 44. ustaše su glavni snabdjevač terorista i bandita sa petokrakom, nakon bježanije iz Bihaća u svoje savezništvo su pokušali uključiti švabe, (Koljač koča i vekebit u Zg) nakon sloma kod Sutjeske daju im čitav Tuzlanski garnizon da ih oporave, zajedno kolju narod na Brodu... a o svemu tome svjedoče i fotografije. Jesi li znao da su glavne vođe "noba" bili nakon Španije zarobljeni od švaba u Francuskoj, obučeni u Austriji i poslati na teren aprila 41.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 05.03.2023. 21:18
    Postovani Vovodo,u arhivima postoje ugovori koje su sa vlastimaNDH
    potpisali Đujic,Radic,Drenovic...,za ove druge jos ih niko nije objavio,osim prazne price
  • Generic placeholder image
    Vojvoda 05.03.2023. 19:50
    Anonimni, partizani su ustaški saradnici i jedni drugima pokrovitelji od i do dolaska Crvene armije, zločinci nad sopstvenim narodom, izrodi koji su falsifikovali istoriju. O Vojvodi Radiću i doktoru obmane bi mnogo mogao da pišem, ali niko nije obmanuo narod ko doktor na Kozari, kad su ga hinjski prepustili udtapkom pokolju.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 05.03.2023. 19:43
    Oj ture, poturica je i bez obraza i bez kulture, a i bez istorije.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 05.03.2023. 16:48
    E mpj profesore,
    Kakvs dva sntifasisticka pokrets,jedino ako ne mislite na one vojvode iz Krajine koji su svi do jednpga imalli potpisane ugovore sa ustasama,s coja imena danas krase centralne ulice u B luci,među njima i ubice Dr Mladena Stojanovics
  • Generic placeholder image
    Leo 04.03.2023. 22:45
    To ti ko meni nesto "turas" ....silni "SRBOLJUBE"...ko biće ja poturica ,a ti srbenda...nešto ko i ovi koje sam pomenuo...ove fukare koje nas prodaju a ti ih podržava,kao Srboljub...serem ti se na ime,ali tebe koji ga blatis
  • Generic placeholder image
    Srboljub 04.03.2023. 19:50
    Oj ture, mi imamo istoriju vi ste se svoje odrekli, pa je falsifikujete.
  • Generic placeholder image
    Leo 04.03.2023. 14:21
    Mora da pripremate teren da Picousti i Bajazit izdaju još po jednu knjigu,a to "cuvanje" istorije rusa,a pogotovu srbendi ,je idealna prilika za to,haha
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Градоначелник Париза: Руски и бјелоруски спортисти неће бити добродошли Градоначелник Париза: Руски и бјелоруски спортисти неће бити добродошли
Представљена књига Јелене Гускове о спољној политици Русије на Балкану Представљена књига Јелене Гускове о спољној политици Русије на Балкану
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 8m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 8m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 42m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 37m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 55m
    0