Мастиловић: Студирање у Српској гарант њеног опстанка и напретка

09.04.2022. 18:55
4
ИЗВОР: srna.rs

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је данас да је циљ да што више матураната упише факултете у Републици Српској и да остану у Српској, јер је то најбољи гарант њеног опстанка и напретка у будућности.

Мастиловић је у оквиру манифестације "Дани отворених врата" на Филозофском факултету рекао да ова установа његује међународну сарадњу и размјену студената одласком на партнерске универзитете међу којима су и они у Русији и Француској.

Он је додао да су сарадња и интернационализација један од главних фактора у развоју модерног факултета сваког универзитета, те да ће и даље наставити да раде у том смијеру.

- Идеја је да се матуранти упознају шта Факултет нуди осим студија. То су и смјештајни капацитети, Филозофски факултет посједује објекат са више од 4.000 метара квадратних, 36 учионица које су најсавременије опремљене за извођење разних видова наставе - изјавио је Мастиловић новинарима.

Према његовим ријечима, Филозофски факултет често организују разне културне манифестације, књижевне вечери, изложбе слика, ревије филмова.

Асистент на Катедри за новинарство и политикологију Филозофског факултета Филип Матић рекао је да је у оквиру манифестације "Дани отворених врата" дошло 130 матураната са подручја Источног Сарајева, регије Бирач и Семберије да би се упознали са студијским програмима овог факултета.

- Желимо да донесу најбољу одлуку, а то је да остану и студирају у Републици Српској у Источном Сарајеву - истакао је Матић.

Он је навео да Филозофски факултет као највећа организациона јединица Универзитета у Источном Сарајеву нуди велике могућности, тако да дјеца која студирају политикологију, историју, филозофију могу да стичу знања и из информатике, социологије, психологије, а управо та шароликост јесте највеће богатство.

Матић је најавио да је у плану да идуће суботе дође око 150 матураната из Херцеговине, Фоче, Сокоца, Хан Пијеска, док су прије 15 дана у посјети били и матуранти са Пала.

 

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Hari 09.04.2022. 22:12
    Tako je, hiperreprodukcija kadrova na društvenim naukama, kakva filozofija, sociologija, političke nauke. Takve profesije popunjavaju statistiku nezaposlenosti na Biroima rada. Nikom ne trebaju ti kadrovi, ogromne pare sa grbače naroda se uzaludno bacaju na njihovo školovanje. Sve promašene investicje na polju visokog obrazovanja to samo slijepci ne vide. Bitno je da uvažene profe imaju studente da imaju kome predavati, da pošto poto popune upisne kvote i da mogu zarađivati svoje plate a za produkciju svoga rada se ne brinu.
  • Generic placeholder image
    Kumrovec 09.04.2022. 21:43
    Završite SNSD fakultet i imaćete posao. Kao nekada kumrovečku školu
  • Generic placeholder image
    Patprof 09.04.2022. 20:50
    Garan je samo snalažljivost, sve ostalo je relevantno..
  • Generic placeholder image
    Goran 09.04.2022. 20:07
    Nikakva diploma fakulteta,bilo kog,ne garantuje posao u ovom tamnom vilajetu
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 47m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 39m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 30m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 15m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 22m
    4