Mastilović: Studiranje u Srpskoj garant njenog opstanka i napretka

09.04.2022. 18:55
4
IZVOR: srna.rs

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je danas da je cilj da što više maturanata upiše fakultete u Republici Srpskoj i da ostanu u Srpskoj, jer je to najbolji garant njenog opstanka i napretka u budućnosti.

Mastilović je u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" na Filozofskom fakultetu rekao da ova ustanova njeguje međunarodnu saradnju i razmjenu studenata odlaskom na partnerske univerzitete među kojima su i oni u Rusiji i Francuskoj.

On je dodao da su saradnja i internacionalizacija jedan od glavnih faktora u razvoju modernog fakulteta svakog univerziteta, te da će i dalje nastaviti da rade u tom smijeru.

- Ideja je da se maturanti upoznaju šta Fakultet nudi osim studija. To su i smještajni kapaciteti, Filozofski fakultet posjeduje objekat sa više od 4.000 metara kvadratnih, 36 učionica koje su najsavremenije opremljene za izvođenje raznih vidova nastave - izjavio je Mastilović novinarima.

Prema njegovim riječima, Filozofski fakultet često organizuju razne kulturne manifestacije, književne večeri, izložbe slika, revije filmova.

Asistent na Katedri za novinarstvo i politikologiju Filozofskog fakulteta Filip Matić rekao je da je u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" došlo 130 maturanata sa područja Istočnog Sarajeva, regije Birač i Semberije da bi se upoznali sa studijskim programima ovog fakulteta.

- Želimo da donesu najbolju odluku, a to je da ostanu i studiraju u Republici Srpskoj u Istočnom Sarajevu - istakao je Matić.

On je naveo da Filozofski fakultet kao najveća organizaciona jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu nudi velike mogućnosti, tako da djeca koja studiraju politikologiju, istoriju, filozofiju mogu da stiču znanja i iz informatike, sociologije, psihologije, a upravo ta šarolikost jeste najveće bogatstvo.

Matić je najavio da je u planu da iduće subote dođe oko 150 maturanata iz Hercegovine, Foče, Sokoca, Han Pijeska, dok su prije 15 dana u posjeti bili i maturanti sa Pala.

 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Hari 09.04.2022. 22:12
    Tako je, hiperreprodukcija kadrova na društvenim naukama, kakva filozofija, sociologija, političke nauke. Takve profesije popunjavaju statistiku nezaposlenosti na Biroima rada. Nikom ne trebaju ti kadrovi, ogromne pare sa grbače naroda se uzaludno bacaju na njihovo školovanje. Sve promašene investicje na polju visokog obrazovanja to samo slijepci ne vide. Bitno je da uvažene profe imaju studente da imaju kome predavati, da pošto poto popune upisne kvote i da mogu zarađivati svoje plate a za produkciju svoga rada se ne brinu.
  • Generic placeholder image
    Kumrovec 09.04.2022. 21:43
    Završite SNSD fakultet i imaćete posao. Kao nekada kumrovečku školu
  • Generic placeholder image
    Patprof 09.04.2022. 20:50
    Garan je samo snalažljivost, sve ostalo je relevantno..
  • Generic placeholder image
    Goran 09.04.2022. 20:07
    Nikakva diploma fakulteta,bilo kog,ne garantuje posao u ovom tamnom vilajetu
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    7h 57m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    8h 41m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    12h 46m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    12h 50m
    2
  • Na aerodromu otkrivena vreća sa zmijama u pantalonama putnika
    23h 1m
    0