Матија Бећковић добитник “Кочићеве награде” за 2024. годину

09.07.2024. 17:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пјесник Матија Бећковић нови је лауреат "Кочићеве награде", саопштио је данас жири који је радио у саставу Душко Певуља, предсједник, те Ранко Рисојевић и Предраг Бјелошевић, чланови.

Како је наведено у саопштењу жирија, Матија Бећковић је несумњиво водећи савремени српски пјесник, али поред тога, и више од тога, он је заступник поезије, можда и посљедњи доказ да је поезија жива и дјелотворна и у вријеме које јој је изразито несклоно.

- У вријеме кад се пјесничке књиге штампају у тиражима од стотињак примјерака које слабо ко чита, Бећковићеве књиге се доштампавају у великим тиражима, а на његовим пјесничким вечерима људи се тискају као на концертима популарне музике. Он је стекао огромну, широку популарност, а да притом ништа од високих умјетничких критеријума није жртвовао ни изневјерио, што заиста могу само ријетки, они највећи ствараоци. Његово дјело, стварано преко шест деценија, толико је обимно и изнутра толико разнолико, да га заиста није могуће сагледати само с једне стране, нити естетски валоризовати само једним аршином - саопштио је жири.

Као илустрацију стваралачких домета тог дјела, како се додаје у саопштењу, треба навести тек једну ставку - оно што се послије Његоша чинило не само поетски него цивилизацијски и културолошки немогућим, остварено је у Бећковићевој дијалекатској поезији, у његовом такозваном ровачком трокњижју (Рече ми један чоек, Међа Вука манитога, Леле и куку) - десетерац је истовремено почео и да пјева и да мисли у вишој, философској равни, и то седамдесетих година прошлог вијека, кад се већ одавно мислило да је умјетнички мртав.

- Али пјесник није стао на томе, он се стваралачки непрестано мијењао и мијења и данас кад, са осамдесет и пет година, још увијек пјева младићки полетно - наводи жири.

За свог дугог пјесничког вијека, казује жири, Матија Бећковић је био слављен, хваљен и често награђиван пјесник.

- Тим више чуди чињеница да му до сада није додијељена 'Кочићева награда', коју он по свему заслужује, јер је високим дометима свога дјела постао, попут Кочића, истински народни писац чије су ријечи одавно ушле у пословички рјечник језика и народа којима припада - закључено је у саопштењу жирија.

Коментари 0
Повезане вијести
Матија Бећковић написао пјесму о Новаку Ђоковићу Матија Бећковић написао пјесму о Новаку Ђоковићу
Матија Бећковић о „Мајци Зорки": Са сваком мајком одлази кутија драгуља Матија Бећковић о „Мајци Зорки": Са сваком мајком одлази кутија драгуља
Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО) Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 46m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 48m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    16h 0m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 51m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 45m
    0