Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву

23.10.2024. 19:19
5
ИЗВОР: fokus.ba

Број медицинских сестара и техничара повећан је уназад пет година у свим нивоима јавне здравствене заштите у Републике Српске, што је у супротности с тврдњама синдиката о одласку здравствених радника и недостатку овог кадра.

По подацима Завода за статистику РС, број медицинских техничара у домовима здравља повећан је у посљедњих пет година за стотињак, у општим болницама за исто толико, док је на Универзитетском и клиничком центру РС у Бањој Луци повећан са 762 на 948.

Предсједника Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС Мирка Шербеџију питали су зашто се не подударају ови статистички подаци с јавним иступима синдикалаца.

То значи да се, како наводи, болница у Источном Сарајеву нашла у великом проблему јер је морала да нађе замјену.

- Веома тешко је наћи на тржишту 50 медицинских сестара и техничара који ће замијенити кадар што је отишао у приватну клинику. Руководство болнице је прибјегло ономе узми оно што имаш на тржишту, што хоће да раде да би попунили број људи који је отишао и то у веома кратком периоду. Они су примили то што се нудило на тржишту, а ту сигурно има велики број преквалификаната, мада има и одређен број оних који су редовно завршили школе – објашњава Шербеџија.

Оправдани разлози одлазака

Он истиче да нико нема право да било шта замјери његовим колегама на доношењу одлука о промјени посла, јер свако од њих прехрањује породице, враћа кредите и слично.

- У Требињу имамо другачију ситуацију. Постоји тренд одлазака наших колега, медицинских сестара да раде у Дубровник који је на само 25-26 километара удаљен, али не да раде у струци већ у тотално неким другим браншама. Једна наша медицинска сестра из Требиња тако сваки дан путује у Дубровник гдје ради у парфимерији за плату која је већа око 500-600 евра него да ради свој посао у болници у свом граду – открива Шербеџија.

Масовни одлазак љекара и медицинских техничара из Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву

Он каже да та медицинска сестра, као и други радници који из Требиња иду у Дубровник на посао, имају организован превоз до радног мјеста и назад до куће. Дакле, како каже, има знатно плаћенији посао и за који има другу врсту одговорности.

- Прави професионалци свакако желе да имају најбољи кадар у тиму, али су им често руке свезане јер не могу да им повећају плате. Зато су руководства јавних здравствених установа често у ситуацији да немају кога да запосле, да узимају оно што се нуди, па додатним едукацијама покушавају да их оспособе за рад – наводи Шербеџија.

Он каже да је разлика у плати медицинског техничара у јавном и приватном здравственом сектору у РС најмање 400 КМ, што је некоме отприлике једна рата кредита.

- Наше колеге које раде у приватном сектору су задовољни. Довољно је да видите њихове профиле по друштвеним мрежама. Често путују с породицама, задовољни су и одмах су бољи радници, бољи су за цијело друштво. Могу да приуште себи пристојнији живот – илуструје Шербеџија.

Он поново апелује на ресорно министарство и цијелу Владу РС да се на дневни ред стави питање плата запослених у јавном здравству.

- Морамо уредити струку, онемогућити да директор по симпатијама дијели коефицијенте, већ их законски одредити. Плата треба бити повећана за најмање 500 КМ. Плашим се да је ово вагон који се не може зауставити, тешко да можемо поправити стање – закључује Шербеџија.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 23.10.2024. 22:18
    Da se na Sokocu uvede medicinska škola,imali bi praksu u tri medicinske ustanove,dobio bi se stručan kadar a Sokolac bi se preporodio jer bi mnogi iz regije dolazili da se školuju.
  • Generic placeholder image
    Предатор 23.10.2024. 20:35
    Док је Шешлија директор и чистачице ће да беже из болнице
  • Generic placeholder image
    Krle 23.10.2024. 20:20
    Upravo tako meni medicinski tehničar postavljo branilu na ruku, ronda kako nevaljau branila i ona crijeva što teče infuzija kroz njih, kao lošeg kvaliteta. Lik nekako skopča sa venom i ode, kaže ne mrdaj dok ne istekne. Ležim ja, osjetm da nešto kvasi oko ruke po jorganu, mokro i počinje da me peče ruka. Vidim nešto nije u redu, ustanem kad jorgan natopljen mješavinom vode i krvi. Povuklo valjda i krv, pojma nemam. U panici jedva dozva sstru da me spašava. Da nebi sestre ja bi možda i gore prošo.
  • Generic placeholder image
    Pacijenti 23.10.2024. 20:01
    Osoblje kirurgije za poželjeti ali njihova glavna je katastrofa iživljavase nad predivnim osobljem ja dolazim od 96godine na to odjeljenje uvijek ljubazni i susretljivi znači daje sve do pred postavljenih niko nebu otišao bez veze
  • Generic placeholder image
    Mile 23.10.2024. 19:34
    A došli da rade neškolovani ljudi ili kako to oni vole da kažu PREKVALIFIKOVANI. Pa kad se treba neka terapija dati, ne mogu da nađu venu, ne znaju da rastvore injekcije i tako dalje... A sad zamislite situaciju kad su u potanju hitne intervencije, udesi, povrede, infarkti... Je li mislite da će nam ti ljudi, kojima je samo plata bitna, pomoći? Teško...
    Samo nam ostaje da se molimo Bogu da nam da zdravlja ili sreće, da tad kad mi dođemo radi neko ko zna, a to vam je lutrija.
Повезане вијести
Сутра акција добровољног давања крви на Филозофском факултету Сутра акција добровољног давања крви на Филозофском факултету
Какав је профил предузећа у Српској? Какав је профил предузећа у Српској?
У Српској рођене 22 бебе У Српској рођене 22 бебе
Најчитаније
  • Планирани прекиди електричне енергије
    14h 30m
    1
  • Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву
    3h 25m
    5
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 28m
    0
  • Кумановска битка – Брза побједа српске војске
    13h 33m
    0
  • Тешка саобраћајна незгода у БиХ
    3h 5m
    0