Међу више од 600 такмичара, математичар Вук Јанковић заблистао највећим сјајем

01.08.2024. 13:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Млади требињски математичар Вук Јанковић, иако је тек завршио први разред Гимназије "Јован Дучић" у Требињу, до сада се већ окитио бројним медаљама са међународних такмичења у математици и физици, а најновије злато је у родно Требиње донио са Интернационалне математичке олимпијаде у Великој Британији.

Он је у шесточланој босанскохерцеговачкој екипи, међу 609 такмичара из 108 земаља, заблистао највећим сјајем, заједно са младим Бањалучанином Андрејом Крчмарем, учеником другог разреда Гимназије и Бењамином Мујкићем, учеником трећег разреда Друге гимназије Сарајево, док су још три ученика, из Сарајева и Травника, освојили једну сребрну и двије бронзане медаље.

– Ми смо знали да имамо добру екипу, јер смо свих шесторо и раније освајали медаље на међународним такмичењима, тако да смо нас четворица и прошле године били на овој олимпијади, а један момак који је исто први разред, освајао је награде на јуниорским такмичењима, док је једина дјевојка из екипе такође освајала награде на Европској олимпијади за дјевојке. Међутим, нисмо очекивали овакав успјех да се свако од нас врати са неком медаљом, три злата, сребром и двије бронзе.

Ја апсолутно нисам очекивао овакав пласман и то ми је био тотални шок, јер сам након завршеног такмичења процијенио да имам око 29 бодова, што сам сматрао да је то можда граница за сребро, али, након што су изашли резултати – освојио сам злато - каже овај скромни младић, задовољан и због укупног пласмана своје екипе на високо 13. мјесто, са кога само један бода заостају иза Румуније, а били су бољи од традиционално успјешних екипа Јапана, Италије, Вијетнама, Тајланда, Њемачке.

Напомињући да су, прије такмичења у Енглеској, боравили 20 дана на припремном кампу у Кини, Вук објашњава да већ двије године континуирано ради по програму Школе математике за надарене ученике коју организује Кантон Сарајево и то углавном онлајн, а учествује уживо и на метематичким љетним и зимским камповима ове школе.

– Ја, у ствари, немам неких посебних припрема, јер је у питању вишегодишњи сталан, континуиран рад током читаве године, у чему помаже и оно знање које се стекло и прије три године, а то све мени не представља проблем, ни када је математика, а ни физика у питању – ја једноставно у томе уживам – додаје млади Јанковић.

Математику је, каже, заволио још из раног дјетињства, а његов таленат је открио још у првим разредима школе учитељ Данило Жарковић који је у редовној настави повремено Вуку “убацивао” теже задатке, али му о томе ништа није говорио, схвативши да је у питању заиста талентован ученик.

Касније је, у предметној настави, његов таленат био све израженији, па је код наставнице Слађане Караџић у додатној настави стицао велику надградњу у знању, а у деветом и првом разреду Гимназије долази до програма из Сарајева када почиње да ниже и успјехе.

Каже да му је посебна част била што је недавно у Требињу боравио познати математичар, професор Владимир Стојановић, чији је задатак, који нико није ријешио пуних 58 година, управо он успио урадити.

– Упознао сам га на Јуниорској балканијади прошле године у Тирани, пошто је он један од њених оснивача и професор је тада свим такмичарима подијелио тај задатак који сам ја ријешио и послао му га, а он ме је наградио овдје у Требињу поклонивши ми неке врло корисне збирке – наставља причу Јанковић.

Паралелно са математиком, у предметној настави млади Вук открива и чари физике, као још једне науке коју је одмах заволио, а у коју га је увео његов наставник Доброслав Слијепчевић, назвавши га својевремено “чудом од дјетета”.

Захвалан на усмјеравању и овог професора, који у Требињу организује годинама Школу физике и окупља младе таленте из свих крајева БиХ и региона, овај скромни младић о тим похвалама мало говори, додавши да је захвалан свим својим менторима који су га усмјерили и који му и данас пружају подршку, као и цијела његова породица, у којој, од њих петоро дјеце у породици, сестра из седмог разреда већ осваја награде из математике.

Вук нам није причао ни о једној огромној слози своје породице у којој се и његови родитељи, његове тетке и чланови њихових породица и данас држе једни других као највећих ослонаца, јер се то, ваљда, у традиционалним срединама каква је Херцеговина још подразумијева.

Будући да је у родни град стигао прије два дана из Сарајева, гдје је цјелокупна екипа слетјела само пар дана раније, Вук ће овога мјесеца одмарати, али већ крајем августа путује на поменути љетни камп Школе математике за надарене ученике и већ јој се радује, пишу Независне.

Досадашњи највећи успјеси

Вук Јанковић је до сада освојио три узастопна прва мјеста на републичким такмичењима из математике и три из физике, као и једно из информатике у основној школи, те два трећа мјеста, у основној и средњој школи.

Такође је освојио и државно јуниорско и сениорско такмичење из математике, а једини је основац којем је пошло за руком да буде међу најсјајнијим ученицима међу средњошколцима, док је тек један од два који су уопште прошли на међународну математичку олимпијаду у основној школи.

Овај млади математичар тренутно има пет међународних медаља, свих пет из математике, од којих је прошлогодишња бронза била са Међународне олимпијаде у Јапану и ово актуелно злато из Енглеске, као и сребро са Балканске математичке олимпијаде у Бугарској, с тим да је два пута требао ићи и на Балканску олимпијаду из физике, али то није било могуће због обавеза на Математичкој олимпијади.

Учествовао је једном и на Јуниорској балканској олимпијади из информатике.

Коментари 0
Повезане вијести
Требиње крије двор Јелене Анжујске, прве жене владара у српској историји (ФОТО) Требиње крије двор Јелене Анжујске, прве жене владара у српској историји (ФОТО)
Слава храма и освећење парохијског дома у Орашју – Попово поље Слава храма и освећење парохијског дома у Орашју – Попово поље
Екстремне падавине у Требињу: Вода на градским улицама Екстремне падавине у Требињу: Вода на градским улицама
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 5m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 47m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 15m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 36m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 45m
    0