Међу зараженим корона вирусом у Српској знатан број школараца

12.09.2021. 20:30
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Епидемиолошка ситуација у Српској постепено постаје све сложенија. Све више је обољелих од вируса корона који су на ковид одјељењима, а међу зараженима је знатан број младих и дјеце школског узраста.

Љекари апелују на родитеље да, уколико дијете покаже симптоме заразе, да не иде на наставу.

У Српској је преминуло седам особа, заражено још 149 од тестирана 394 лабораторијска узорка.

Све регије биљеже константан пораст броја позитивних на вирус корона. У Бијељини се готово свакодневно потврди 25 до 30 нових случајева заразе, а међу њима су и дјеца школског узраста.

– Све је више дјеце школског узраста, који на срећу не захтијевају хоспитализацију. Ипак, апелујемо родитељима и наставницима да се придржавају мјера и да носе маске – рекао је епидемиолог у Дому здравља Бијељина Младен Грујичић, преноси РТРС.

И на подручју Источног Сарајева има заражених ученика, па је неколико школских одјељења у изолацији.

Родитељима се савјетује, да уколико дијете покаже неке од симптома заразе, да га не упућују на наставу. У Дому здравља већ су ангажована два тима у ковид амбулантама.

Доктор Данко Васиљевић из Дома здравља Источно Сарајево истиче да дневно прегледају и до 65 пацијената.

– У четврак смо, на примјер, од 30 тестираних особа имали 25 позитивних, што значи да је висок степен заражених корона вирусом – рекао је Васиљевић.

И у приједорској регији проценти позитивних међу тестираним иду узлазном путањом, а потврђени случајеви заразе на подручју Бањалуке примакли су се бројци од двије хиљаде.

– На подручју града Приједора су 62 особе са позитивним тестом на ковид 19, а 283 особе се налазе у кућној изолацији под здравственим надзором. Тренутна епидемилошка ситуација у Приједору је у погоршању – нагласила је Ивана Шалабалија из Дома здравља Приједор.

Љекари апелују да поштујемо епидемилошке мјере.

– Морамо се уозбиљити, смањити контакте у већим групама јер је тренутна ситуација веома неповољна – истиче Мирела Касабашић из Дома здравља Бањалука.

Настављају се и апели за вакцинацију.

– Међу вакцинисанима немамо тежих случајева. Код нас на одјелу смо имали пацијенте са обостраном упалом плућа али који нису захтијевали кисеоничку подршку, што значи да вакцине ипак имају позитиван ефекат – рекао је др Данијел Ђекић, шеф Одјељења ковид интерне УКЦ Републике Српске.

Није боље ни на југу Српске. Сваке седмице све је већи број потврђених случајева ковида 19. У Источној Херцеговини у посљедњој седмици тестиран је 321 пацијент, а позитивних је чак 193, што је проценат од чак 60 одсто.

У Болници Требиње тренутно се лијечи 30 пацијената на ковид одјељењу, а у Невесињу 21.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Sanja 13.09.2021. 15:45
    Na vijestima RTRS se skoro i ne objavljuju brojeve zarazenih u Istocnom Sarajevu.
  • Generic placeholder image
    Ma 13.09.2021. 15:08
    Uvjek je bilo i bice virusa kad djeca krenu u skolu, itd, itd itd
Повезане вијести
У порасту број хоспитализованих заражених вирусом корона у Источном Сарајеву У порасту број хоспитализованих заражених вирусом корона у Источном Сарајеву
За дан у Српској короном заражено 167 људи За дан у Српској короном заражено 167 људи
Сигнал из Шангаја говори да постоји могућност шестог таласа вируса корона Сигнал из Шангаја говори да постоји могућност шестог таласа вируса корона
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 20m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 4m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 49m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 31m
    0