Сигнал из Шангаја говори да постоји могућност шестог таласа вируса корона

13.04.2022. 18:33
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Крај епидемије корона вируса у Српској и БиХ још није на видику иако је ситуација већ неколико седмица стабилна, па су се грађани вратили животу без ограничења, скоро као прије појаве овог вируса.

Стручњаци поручују да би до погоршања могло да дође у случају појаве нових, заразнијих сојева, што нам у овом тренутку није пријетња, али што, свакако, може да се деси.

Сигнал за опрез јесте и то што се у Шангају појавило жариште корона вируса, па је у овом граду за дан пријављено скоро 25.000 случајева заразе.

Како су саопштили недавно из Завода за јавно здравство Федерације БиХ, чињеница је да се пандемија ковида 19 и даље развија у свијету, као што је сигурно и да, наглашавају, сљедећи, шести талас неће заобићи ни БиХ.

– Мјере су значајно редуковане, али ће сигурно бити модификоване, у зависности од епидемиолошке ситуације. Због поновне појаве короне, у Шангају је 15 милиона људи у изолацији, што значи да је за очекивати да ће нови талас доћи поново и у БиХ. Ми знамо да се, мање-више, ова болест одвија у таласима, а знамо и да се развија такозвана сезоналност и да ће та сезона највјероватније бити послије годишњих одмора, дакле у јесенско-зимском периоду – рекао је за Фену директор овог завода Синиша Скочибушић.

Додао је да је, тренутно, низак степен преноса вируса у заједници, због чега су епидемиолошке мјере значајно редуковане.

– Међутим, оне ће сигурно бити или враћене или модификоване, у зависности од епидемиолошке ситуације. Најважније је да се наставимо придржавати мјера које су уобичајене епидемиолошке, а то је да покушамо држати дистанцу колико је то могуће, обавезно се вакцинишемо и, наравно, перемо руке и провјетравамо просторије – поручио је Скочибушић.

У Институту за јавно здравство РС наглашавају да се у мирној епидемиолошкој ситуацији налазимо већ неколико седмица.

– Ову ситуацију карактерише значајно смањење броја новозаражених, те преминулих. Број хоспитализованих такође се значајно смањио у свим болницама, као и  оних којима је потребна кисеоничка подршка. Активност корона вируса код нас је, тренутно, на ниском нивоу – истиче за Српскаинфо др Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију у ИЈЗ Српске.

Према њеним ријечима, ситуација јесте стабилна, али је и даље несигурна.

– Већина мјера је укинута, након чега нисмо имали пораст броја заражених, што указује на то да је код нас и даље присутан омикрон сој, односно да нема друге варијанте короне која би узроковала пораст броја обољелих и другачије клиничке слике. Међутим, у будућности би овакву слику могла да промијени појава заразнијег соја, на који нећемо имати имунитет, односно за који досад стечени имунитет неће спријечити ширење и оболијевање – објашњава Вукмирова.

Додаје да бисмо се са великим проблемом суочили када би се појавио неки вирулентнији сој, који би значајније измијенио епидемиолошку ситуацију.

– Засад, међутим, не очекујемо неке измјене, али пратимо ситуацију и у складу с тим ћемо реаговати. У сваком случају, не можемо рећи да је крај короне – упозорава Вукмирова.

Истиче да ће корона вирус у једном моменту, свакако, постати ендемски вирус, као што је био случај с многим другим вирусима.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
У Њемачкој се предлаже поновно ношење маски У Њемачкој се предлаже поновно ношење маски
Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 50m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 42m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 33m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 18m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 25m
    4