Међународни научни скуп "Наука и стварност" окупио око 100 учесника

21.05.2022. 12:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Међународни научни скуп "Наука и стварност" данас је на Филозофском факултету на Палама, у оквиру обиљежавања Дана тог факултета, окупио око 100 учесника из Европе и свијета.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је новинарима да научни скуп из године у годину добија на значају и постаје препознатљив у свјетским оквирима.

Он је подсјетио да се овај скуп организује од 2006. године и да од прије три године има међународни карактер, јер га осим Универзитета у Источном Сарајеву организује још пет универзитета из Кине, Русије, Француске, Словеније и Румуније као суорганизатори.

Мастиловић најављује да од наредне године планирају да укључе и још неке универзитете у суорганизацију.

Он је навео да су Дани факултета организовани послије двије године паузе, те да ова манифестација обухвата велики број догађаја како научних тако и културних.

Према његовим ријечима, Филозофски факултет има 17 студијских програма из различитих области друштвених, хуманистичких и природно-математичких наука и да сваки од њих предлаже одређену тему за скуп.

Шеф катедре за модерну српску историју Универзитета у Београду Сузана Рајић рекла је да је сваки научни скуп који је посвећен историјским темама прилика да се учесници осврну на прошле догађаје, на контактне везе, у овом контексту Србије и БиХ.

- Скуп је изузетно добар повод да неке заборављене или потиснуте теме усљед актуелних збивања и политичких, културолошких сада вратимо у фокус и да јавности писаним радовима и усменом речју на најбољи могући начин укажемо не само на добре стране него и на пропусте, нешто из прошлости што нас може и те како поучити - истакла је Рајићева, чији рад носи назив "Руски путописи из балканских земаља на прелазу векова 1898-1908".

Теме о којима је било ријечи и онлајн путем су "Француски језички културни простор", "Филозофија и стварност постистине", "Васпитање, образовање и настава у свјетлу савремене образовне технологије", "Сусрети култура на Балкану у свјетлу историјских извора", "Синологија-иновације у настави језика и књижевности".

Разговарано је и о темама "Корпусни ресурси у савременој лингвистици, настава страних језика у дигиталном окружењу", "Српска књижевност у европском контексту-писац и критичар", "Словенски језици и књижевност", "Књига и периодика у 19. и 20. вијеку-библиотекарство и стварност", "Савремена истраживања у психологији", "Политика, Медији и ставрност-друштвени изазови током пандемије" и "Географија и стварност".

Научни скуп "Наука и стварност" организован је у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета, који је почео 13. маја шаховским турниром, а биће завршен у недјељу, 29. маја, отварањем изложбе "Како је рођена Република Српска".

Коментари 0
Повезане вијести
Ђорђе Кнежевић ученик генерације Основне школе „Пале“ Ђорђе Кнежевић ученик генерације Основне школе „Пале“
„Дан без телефона“ у суботу у Палама „Дан без телефона“ у суботу у Палама
Ана Жугић: Џију-џицу спаја људе Ана Жугић: Џију-џицу спаја људе
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 8m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  16h 30m
  0
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  15h 31m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  6h 36m
  1
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  12h 27m
  0