Медведев: Русија спремна да Србији пружи помоћ у очувању суверенитета и територијалног интегритета

19.10.2019. 17:59
0
ИЗВОР: Tanjug

Русија подржава Србију и спремна је да јој пружи неопходну помоћ у очувању суверенитета и територијалног интегритета, поручио је данас поподне руски премијер Дмитриј Медведев, у обраћању посланицима српског парламента.

Медведев је истакао да се Русија залаже за искључиво мирно рјешавање постојећих проблема, на основу Резолуције 1244 УН.

– Желимо да ситуација на Балкану остане стабилна и безбједна и желимо да развијамо сарадњу са свим балканским државама – рекао је Медведев.

Он је навео да се борба за националне интересе у светским пословима не супротсавља моделу глобалиације и отвореног друштва, али да је национални идентитет у основи било које државности.

Зато је важно очување националних интереса, подвукао је Медведев.

Он је истакао да се Русија не осјећа кажњено због прекида сарадње са ЕУ и да не види шта се тиме добило.

Русија ће, каже, цијенити то што се Србија, упркос свом опредјељењу да постане члан ЕУ и упркос притисцима, није придружила санкцијама Уније против Русије.

Он је нагласио да да је Русија заинтересована за партнерске одосе са ЕУ, да има стабилна, успјешна економску сарадњи развој и одговорног комшију.

Подсјетио је да је обим робне размјене између Русије и ЕУ прије санкција био 407 милиајрди евра, а да се потом смањио два пута.

Русија је, како је рекао, отворена за обострану сарадњу са ЕУ али само уз узајамно поштовање и разумијевање.

У том конетску оцијенио је да односи Србије и Русије могу да буду примјер.

– Јер ваша земља је наш пријатељ, везују нас језик, култура, вјера. У схватању људи живи мисао да смо два братска народа и то и јест етако. И у најтежим ситуацијама Русија се трудила да буде подршка Србији, такоје било у 19. вијеку, послије потреса 1917. године у нашој земљи када је велики број мојих сународника емигрирао у Србију, да не говорим да смо били браћа по оружју у два рата. О нашим добрим односима могу да посвједочим и ја јер је тако било и прије десет година када сам говорио за овом говорницом – рекао је он.

Односи су сада у доброј фази, одвија се активан дијалог, постоји висок ниво разумијевања и повјерења, усагласили смо велики пакет споразума који је спреман за потписивање, робна размјена расте а обим руских инвестиција премашио је четири милијарде долара а план је да га повећамо минимум за 1,5 милиајрди, рекао је Медведев.

Он је поручио да Русија цијени тежње Србије да се чува истина о рату и да се супротставља свјесној ревизији историје.

То је важно данас када се, како је рекао, у неким европским земљама руше споменици војницима кољи су их ослободили од фашизма, док се џелати прослављају као национални хероји, а отворена пропаганда нацистичких идеја и агресивне акције неонациста постају редовна појава.

– Такво губљење сјећања није само опасно, оно подрива најважније принципе међународних односа, који су установљени управо послије рата, а не било када. Циљ тих манипулација је да се промијени свијет и норме међународног права неким измишљеним разлозима, који дозвољавају да се наметну нелегална, једностарна рјешења да оправдају било које дјелатности – рекао је Медведев.

Све то, додао је, ствара услове за напетости и конфликте, што даље води ка нестабилност у цијелом свијету.

Србија је, каже, нажалост, искусила посљедице деловања које се врше у противрјечју и зобилазећи међународно право, подсјетивши на НАТО агресију 1999. године, када је, каже, подржавала Србију, као што то чини и данас.

Коментари 0
Повезане вијести
Медведев: Деменција корисна ствар у Бајденовом случају Медведев: Деменција корисна ствар у Бајденовом случају
Медведев: Не требају вам подморнице јер ускоро остајете без мора Медведев: Не требају вам подморнице јер ускоро остајете без мора
Медведев: Гас ће коштати 2.000 евра - добро дошли у нови свијет Медведев: Гас ће коштати 2.000 евра - добро дошли у нови свијет
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 30m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 28m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 54m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 9m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    32m
    0