Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)

15.02.2024. 09:03
0
ИЗВОР: Танјуг

Медвјед Урош из Београдског зоолошког врта данас, када је изашао из пећине, није угледао своју сјенку чиме је, према народном вјеровању, најавио скори долазак прољећа.

- Можемо да видимо да је јутрос медвед Урош невољно провирио напоље из пећине - ускоро му се сервира доручак, а медвед Миша је мало старији и невољнији - он касније излази - рекао је биолог Кристијан Овари за Танјуг.

На Сретење се, према традицији, сусрећу љето и зима и, како се вјерује, ако тог дана медвјед угледа своју сјенку, уплаши се, врати у пећину, поново заспи и зима траје још шест недјеља.

Ако, пак, не види сјенку, зими се ближи крај.

- Медвед се још увек није уплашио своје сенке, није се вратио у јазбину и то је знак да нам пролеће долази. О томе сведочи и ово фантастично време, а и метеоролози кажу да неће бити још озбиљнијих мразева, осим ако „баба Марта“ не покаже зубе - рекао је Овари.

Према његовим ријечима, сада није тешко предвидјети прогнозу са модерним технологијама, међутим, „медведи користе много старије и много сигурније методе - они осећају какво време долази“.

Он каже да је „мала тајна“ да у зоолошком врту медвједи заправо никада не спавају зимски сан, јер имају сталну доступност хране и нису принуђени да хибернирају.

- Ми морамо сваки дан доћи да нахранимо животиње. Позивамо вас да и током празника дођете у Беозоо врт до 17 часова и 30 минута - рекао је Овари.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: „На данашњи празник се радује цела Васељена“ Патријарх Порфирије: „На данашњи празник се радује цела Васељена“
Српска тробојка подигнута у далеком Данденонгу Српска тробојка подигнута у далеком Данденонгу
Србија слави Дан државности, синхронизовани ватромети у градовима Србије и Српске Србија слави Дан државности, синхронизовани ватромети у градовима Србије и Српске
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 17m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 28m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    20h 54m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 59m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 27m
    0