Medvjed Uroš jutros nije ugledao svoju sjenku (VIDEO)

15.02.2024. 09:03
0
IZVOR: Tanjug

Medvjed Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju sjenku čime je, prema narodnom vjerovanju, najavio skori dolazak proljeća.

- Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine - uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji - on kasnije izlazi - rekao je biolog Kristijan Ovari za Tanjug.

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću ljeto i zima i, kako se vjeruje, ako tog dana medvjed ugleda svoju sjenku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedjelja.

Ako, pak, ne vidi sjenku, zimi se bliži kraj.

- Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako „baba Marta“ ne pokaže zube - rekao je Ovari.

Prema njegovim riječima, sada nije teško predvidjeti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, „medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode - oni osećaju kakvo vreme dolazi“.

On kaže da je „mala tajna“ da u zoološkom vrtu medvjedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

- Mi moramo svaki dan doći da nahranimo životinje. Pozivamo vas da i tokom praznika dođete u Beozoo vrt do 17 časova i 30 minuta - rekao je Ovari.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: „Na današnji praznik se raduje cela Vaseljena“ Patrijarh Porfirije: „Na današnji praznik se raduje cela Vaseljena“
Srpska trobojka podignuta u dalekom Dandenongu Srpska trobojka podignuta u dalekom Dandenongu
Srbija slavi Dan državnosti, sinhronizovani vatrometi u gradovima Srbije i Srpske Srbija slavi Dan državnosti, sinhronizovani vatrometi u gradovima Srbije i Srpske
Najčitanije
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    10h 35m
    0
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    10h 53m
    5
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    11h 29m
    4
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    8h 24m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    12h 6m
    1