Милева Мировић Танић, мајка пријевремено рођене дјевојчице

14.12.2020. 10:45
0
ИЗВОР: Глас Српске

Саплићући се о бриге и емоције, данима сам обилазила инкубатор у којем је мирно спавала моја Мирјана, мрва која је пожурила да угледа свијет својим крупним окицама. Бројећи грам по грам који је добијала од мајчиног млијека и вјерујући у боље сутра, добиле смо највећу битку и у загрљају отишле својој кући.

Тим ријечима Милева Мировић Танић из Источног Сарајева, мајка пријевремено рођене дјевојчице, за “Глас Српске” почиње причу о својој мрвици. Била је то њена прва трудноћа, по свим параметрима уредна све до петог мјесеца, када настају компликације. Дане је проводила лежећи код куће у нади да ће прича имати срећан епилог и да ће, када за то дође вријеме, своју кћерку држати у наручју. Међутим, дјевојчици се журило и 24. фебруара 2015. године дошла је на свијет у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС. Иако је рођена у 30. седмици трудноће и била тешка свега 1.680 грама, на породу је добила оцјену девет до десет, што је њеној мајци улило наду да ће овај мали борац побиједити.

- Она је смјештена у инкубатор на интензивној њези. Захвална сам свим љекарима и сестрама који су бринули о нашој дјевојчици онда када је умјесто у нашем загрљају боравила у инкубатору, а касније и на топлом креветићу - казала је Милева. С обзиром на то да је те године у Српској била епидемија морбила, посјете у болницама биле су забрањене. Иако километрима далеко, супруг Зоран био јој је највећа подршка.

- Живјели смо дан за даном. Када сам супругу послала прву фотографију наше кћеркице, рекао је: “Моја мрва”, и то је остао њен надимак и до данас - истакла је Милева нагласивши да су дани који су слиједили били обојени бригама за живот и здравље дјевојчице.

Истиче да је свакодневно стрепјела да ли је Мирјана појела све оброке, да ли јој је то било довољно и колико је грама добила.

- Дебело стакло инкубатора дијелило ме од моје дјевојчице, а свака кап млијека коју издојим била је једина веза између нас. У болници смо остале мјесец дана - рекла је Милева додавши да их је по изласку кући чекало много прегледа и налаза, али да је мали херој све то храбро издржао.

Мирјана је данас весела и враголаста дјевојчица и, како каже њена мајка, нема мирне мрвице, а то потврђује податак да је проходала са 13 мјесеци, иако је рођена два и по мјесеца прије термина.

- Радознала је и жели да открива свијет. Иде у вртић, гдје сви знају да је она мрвица, а иако још није напунила шест година, увелико подиже свијест о пријевремено рођеној дјеци међу својим другарима - испричала је поносна мајка. Уз огромну љубав маме и тате, Мирјана са сестром Душаном храбро корача у нове животне побједе.

Милева је и предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице” које је иницијатор овогодишње хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” намијењене покретању банке хуманог млијека, прве у Српској и БиХ.

- Банка је најважнија за мајке које из неког разлога не могу да доје дјецу, јер мајчино млијеко је храна и лијек и једина спона између мајке и бебе - поручила је Милева и позвала све да се укључе у акцију и позивом на хуманитарни број 1411 донирају једну марку како би “мрвице” стигле до свога циља.

Рачун

У оквиру акције “С љубављу храбрим срцима”, која се 11. годину заредом одржава под покровитељством предсједника Републике, отворен је и рачун посебних намјена. Физичка и правна лица која желе могу да донирају новац уплатама на рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке а.д. Бањалука.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    9h 48m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    9h 54m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    9h 52m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    8h 43m
    0
  • Затворена ликовна колонија младих талената
    23h 10m
    0