Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој институцији Републике Српске

22.08.2023. 15:12
0
ИЗВОР: katera.news

Предсједник Српске демократске странке Милан Миличевић коментарисао је данашњи састанак лидера владајуће коалиције на нивоу БиХ на којем је договорено да, поред три закона из европских приоритета који су већ у парламенту, Савјет министара БиХ сутра потврди и Закон о Суду БиХ, Закон о организацији тржишта вина и Закон о странцима.

- Рушећи двотрећинску вољу Народне скупштине Републике Српске и унутрашњи консензус у Српској, од Додика смо данас чули да ће прихватити шест закона на нивоу БиХ, а ниједан од њих није Закон о Уставном суду БиХ, који је по одлуци Народне скупштине Републике Српске обавеза, а прије свих осталих закона. Чак се више не помиње ни радна група о Закону о Уставном суду БиХ. Све ме подсјећа на давну издају 1998. годину када је и кренуло рушење институција мимо народне воље – прокоментарисао је Миличевић.

Миличевић се пита „гдје нестаде онај патриотизам који је театрално демонстриран  у Народној скупштини Републике Српске када је прије само мјесец дана тражено српско јединство по питању блокаде институција БиХ, све док се не донесе нови Закон о Уставном суду БиХ и одласку ОХР-а и страних судија“.

- Тај излив патриотизма кошта колико и фотеља у Савјету министара или хиљаду квадрата зграде Милета Радишића за Управу за индиректно опорезивање – оцијенио је Миличевић, истичући да је, као каже, „велики патриота“ пристао да реформише Високи судски тужилачки савјет и Суд БиХ за које се закључцима Народне скупштине Републике Српске обавезао да ће укинути и вратити надлежности Републици Српској. 

Према његовим ријечима, Додик је, у јеку кризе са Уставним судом који оспорава имовину Републици Српској, дао до знања колико вриједи његова ријеч дата у највећој институцији Републике Српске и колико вриједи његов патриотизам.

- Додик је обећавао и укидање Суда и Тужилаштва БиХ, а данас је прихватио нови Закон о Суду БиХ којим цементира ту неуставну правосудну институцију на нивоу БиХ - истакао је предсједник СДС-а.

Како додаје Миличевић, врхунац лицемјерја је да се још јуче оптужује опозиција за изостанак дијалога унутар Републике Српске и истиче важност ставова Народне скупштине, а онда се данас оде на састанак са сарајевским партнерима, издају национални интереси Републике Српске и сруше ставови Народне скупштине које је и Српска демократска странка подржала и које ће бранити.

- Народна скупштина је јасно и гласно рекла да ниједан изабрани званичник не смије ни разговарати о усвајању закона из европских приоритета док не ријеши питање одласка страних судија из Уставног суда БиХ и затварање ОХР-а. Данас се испоставило да је предсједник Републике Српске извршио удар на Народну скупштину и прихватио шест европских закона за једног министра финансија у Савјету министара. Национални интереси не смију служити за остваривање личних интереса. Ако ми унутар Републике Српске рушимо њену највишу институцију – Народну скупштину, како онда можемо очекивати да било ко има поштовање и озбиљно схвати њене одлуке!? - категоричан је Миличевић.

Предсједник Српске демократске странке истиче да ће бранити дигнитет Народне скупштине и владавину права у Републици Српској.

- Од интереса Републике Српске, Додику је важније да са партнерима из Сарајева договори избор министра, што је за СНСД важнији је од државне имовине Републике Српске и одласка страних судија - поручио је Миличевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 38m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 22m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 35m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 49m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 41m
    0