Миличевић: Власт мора да се уразуми и повуче Закон о криминализацији клевете

17.07.2023. 14:06
1
ИЗВОР: katera.news

Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке, истиче да слобода јавног изражавања мисли и ријечи треба да представља један од суштинских темеља Републике Српске. У више од три деценије дугој историји Република Српска је имала бројне успоне и падове, али до сада, како истиче, никада нисмо имали приједлог закона који је био опасан као нецивилизацијски Закон о криминализацији клевете.

Миличевић упозорава да би усвајањем овог закона грађани, медији, удружења и сви слободномислећи људи  били у великој опасности од политичког прогона, те подсјетио да су у историји безбројни примјери гдје су аутократски владари покушавали ограничити људске слободе.

- Умјесто да корачамо напријед, три деценије послије рата, ми се бавимо  темама о којима смо давно требали престати говорити. За то вријеме – млади нам одлазе, а, уколико овај закон буде усвојен, одлазиће још више јер младост не трпи окове аутоктратије - напомиње Миличевић.

Према његовим ријечима, приједлог Закона о криминализацији клевете представља један од оних момената око којих грађани, медији, удружења, политичари и сви који се боре за боље сутра у овој земљи морају да буду сложнији него икад.

- Власт мора да се уразуми јер владање на бази репресије и силе није власт већ – терор. Новинари, интелектуалци и слободномислећи људи не смију се посматрати као непријатељи већ као савезници који су увијек ту да укажу на друштвене аномалије и проблеме које политичари можда нису у стању, или пак не желе да виде – навео је он.

Миличевић наглашава да само власт која страхује за себе, своје позиције и има константну потребу да нешто крије страхује од слободе говора и предлаже овакав закон.

- Управо због тога желим да искажем своју пуну подршку медијским радницима и позовем грађане да нам се сутра, од 9.00 часова, придруже у мирној Протестној шетњи за слободу говора и за повлачење овог закона са дневног реда јер то је наша грађанска али и цивилизацијска дужност – рекао је он.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Petar 17.07.2023. 20:16
  Možda gospodin smatra da se treba uvesti nagrada za onoga ko najbolje okleveće, oblati uništi život drugome. Možda je to društvo kojem trebamo težiti. Jedan pametni Srbin je davno rekao da riječ može da posječe gore od mača
  Tako da mislim da je pošteno da ljudi trebaju zbog svojih izrečenih riječi zavisno od posljedica koje su te riječi izazvale i da odgovaraju, pa zašto ne i krivično, ako je izrečenom laži ili neistinom uništio nečiji život.
Повезане вијести
Дуњић: Нетранспарентно и нерационално трошење јавних средстава Дуњић: Нетранспарентно и нерационално трошење јавних средстава
Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона
Миличевић: За заједнички наступ на изборима са опозиционим странкама Миличевић: За заједнички наступ на изборима са опозиционим странкама
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  20h 40m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  2h 37m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  8h 51m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  4h 7m
  1
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  6h 57m
  0