Миличевић: Власт мора да се уразуми и повуче Закон о криминализацији клевете

17.07.2023. 14:06
1
ИЗВОР: katera.news

Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке, истиче да слобода јавног изражавања мисли и ријечи треба да представља један од суштинских темеља Републике Српске. У више од три деценије дугој историји Република Српска је имала бројне успоне и падове, али до сада, како истиче, никада нисмо имали приједлог закона који је био опасан као нецивилизацијски Закон о криминализацији клевете.

Миличевић упозорава да би усвајањем овог закона грађани, медији, удружења и сви слободномислећи људи  били у великој опасности од политичког прогона, те подсјетио да су у историји безбројни примјери гдје су аутократски владари покушавали ограничити људске слободе.

- Умјесто да корачамо напријед, три деценије послије рата, ми се бавимо  темама о којима смо давно требали престати говорити. За то вријеме – млади нам одлазе, а, уколико овај закон буде усвојен, одлазиће још више јер младост не трпи окове аутоктратије - напомиње Миличевић.

Према његовим ријечима, приједлог Закона о криминализацији клевете представља један од оних момената око којих грађани, медији, удружења, политичари и сви који се боре за боље сутра у овој земљи морају да буду сложнији него икад.

- Власт мора да се уразуми јер владање на бази репресије и силе није власт већ – терор. Новинари, интелектуалци и слободномислећи људи не смију се посматрати као непријатељи већ као савезници који су увијек ту да укажу на друштвене аномалије и проблеме које политичари можда нису у стању, или пак не желе да виде – навео је он.

Миличевић наглашава да само власт која страхује за себе, своје позиције и има константну потребу да нешто крије страхује од слободе говора и предлаже овакав закон.

- Управо због тога желим да искажем своју пуну подршку медијским радницима и позовем грађане да нам се сутра, од 9.00 часова, придруже у мирној Протестној шетњи за слободу говора и за повлачење овог закона са дневног реда јер то је наша грађанска али и цивилизацијска дужност – рекао је он.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Petar 17.07.2023. 20:16
    Možda gospodin smatra da se treba uvesti nagrada za onoga ko najbolje okleveće, oblati uništi život drugome. Možda je to društvo kojem trebamo težiti. Jedan pametni Srbin je davno rekao da riječ može da posječe gore od mača
    Tako da mislim da je pošteno da ljudi trebaju zbog svojih izrečenih riječi zavisno od posljedica koje su te riječi izazvale i da odgovaraju, pa zašto ne i krivično, ako je izrečenom laži ili neistinom uništio nečiji život.
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 20m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 0m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 12m
    0