Милиони још нису на рачунима Српске

13.06.2023. 09:53
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Рок до када је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ требало да исплати Републици Српској 30 милиона марака по основу правоснажне пресуде истекао је за викенд, али новац није легао на рачун републичког буџета.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО је обавезана да исплати Српској око 30 милиона марака са каматом.

Српска је још прије пет година заплијенила са рачуна УИО скоро 4,7 милиона марака па је суд у више наврата одгодио извршење рјешења, а према најновијој њиховој одлуци рок за наплату био је 11. јун ове године.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић потврдила је "Гласу" да новац није легао на рачун.

- Распитујемо се цијели дан шта се дешава. Према незваничним информацијама које смо добили, Суд БиХ требало би сутра да донесе одлуку шта ће се десити, јер је опет Правобранилаштво БиХ тражило продужење рока. Поред тога, имамо и незваничне информације да је тај исти суд ургирао путем Централне банке БиХ да комерцијалне банке не иду у принудну наплату и не скидају новац са рачуна УИО. Банке су већ јуче требале да почну запљену новца за намирење правоснажне пресуде - казала је Видовићева.

Поред тога, наглашава да су прије неколико дана прослиједили захтјев да се новац коначно исплати Српској и да се једном засвагда стане у крај са пролонгирањем рокова.

- Шта ће Суд БиХ одлучити видјећемо већ сутра, јер би  тада требало да буде позната судска одлука. Надам се да ће бити прекинута досадашња пракса у којој Суд БиХ сам пролонгира извршење својих одлука - закључила је Видовићева.

Из Правобранилаштва БиХ, као правног заступника УИО, нисмо ни након скоро 20 дана добили одговоре да ли су тражили да рок за извршење пресуде буде пролонгиран, као ни које кораке су преузели када је у питању поменута пресуда.

Са друге стране, УИО наводи да не знају шта се дешава и шта ће бити, али да су прије десетак дана на адресу Правобранилаштва доставили информацију у вези са поменутом пресудом.

- У том допису навели смо шта је у посљедњој години дана урађено у вези са пресудом. До данас од њих нисмо добили никакву повратну информацију. Правобранилаштво БиХ је то које је преузимало евентуално даље кораке - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Министарство финансија Републике Српске у претходном периоду настојало је да постигне вансудски споразум о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду да је ријеч о новцу који је расподјелом припао ФБиХ, а требало је Републици Српској, али та идеја од стране ФБиХ није добила зелено свјетло.

Депозити

Приликом запљене новца по основу пресуде из 2018. године са депозитног рачуна УИО скинуто је 1,7 милиона марака, због чега је настао велики проблем, јер сада грађани и правна лица туже УИО и траже свој новац. 

- Банке у систему јединственог рачуна у 2022. започеле су пљенидбу новца са депозитног рачуна за осигурање дуга по запримању правоснажних извршних рјешења од стране Суда БиХ. То све додатно усложњава ситуацију - наведено је у извјештају о раду УИО.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 53m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 49m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 34m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 33m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 45m
    0