Милош Мандић: Ово је тек почетак мог пута

07.09.2023. 17:51
0
ИЗВОР: katera.news

На највећем такмичењу у функционалном фитнесу на Балкану „Nike Metcon Fortfight“, одржаног протеклог викенда, учествовао је и наш суграђанин Милош Мандић.

Мандић је остварио сјајан успјех на овом такмичењу, те је, осим што се од 430 пријављених пласирао међу 220 најбољих, освојио и друго мјесто у категорији „Scaled Men“.

За портал „Катера“ наводи да је одлазак на овако велико такмичење био у његовим плановима, а да му је освојено признање дало вјетар у леђа да настави путем којим је кренуо. Додаје да је организација такмичења, које је окупило најбоље, била на високом нивоу, као и да му је част што се нашао међу њима са, како признаје, вјероватно најмање искуства. 

- Циљ ми је био да дам свој максимум, најбоље од себе, да покажем себи све на чему сам радио у протеклом периоду, а ако то буде пропраћено добрим резултатом да ми буде „доказ“ да сам на добром путу. Част ми је што сам се нашао међу најбољима овај пут, иако сам искуствено најмлађи ту – открива нам Мандић.

Он се у Београду борио кроз шест етапа у два дана, а када је у првом евенту заузео прво мјесто, није дозволио себи да изгуби фокус, без обзира на умор.

- Пласирајући се у финални, шести евент знао сам да морам дати све од себе да учврстим позицију на постољу и освојио и тај финални, који је мени био и најдражи у та два дана и за који ми је требала највећа ментална снага – објашњава наш саговорник, којем медаље нису непознаница, јер је Милош и као члан Џудо клуба „Рандори“ низао успјехе.

Мандић се дотакао и конкуренције на „Nike Metcon Fortfight“ истичући да је сваки финалиста апсолутно заслужио своје мјесто у финалу, због квалитета које посједује, као и да су само нијансе одлучивале ко ће бити на постољу.

С обзиром на то да се функционалним фитнесом бави непуних годину дана, Мандић признаје да је пред њим био тежак задатак - да за кратак период савлада технички све што је потребно за овакво такмичење и да уједно ради на кондицији и тренингу снаге.

Наглашава да јединствене припреме за такмичење не постоје.

- Да би се направио резултат потребан је континуитет у раду, истрајност, упорност, подједнако јаке свакодневне припреме прецизно испланиране, независно од расположења и мотивације у дану или периоду – рекао је Мандић, који у два тренинга дневно обухвати кардио-тренинге, тренинге снаге и гимнастику.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Милош, према сопственом признању, два тренинга дневно ради шест пута седмично, а седми дан увијек практикује активни одмор.

- Није важно само колико се тренира, него како и на који начин се то ради да би се обухватили сви сегменти, а уједно практиковао квалитетан опоравак од тих тренинга. Неизоставан дио сваког тренажног процеса је и опоравак од напорних тренинга редовним истезањем, пливањем, нутритивно богатим оброцима како би се направио баланс између та два сегмента – објаснио је он.

Милош је члан „Chicha“ тима и каже да су у овом боксу сви добродошли, независно од тренутне физичке спреме, година или било којег другог параметра, а истиче да су предности бављењем функционалним фитнесом бројне.

- Могуће је да сваки појединац прилагоди себи тренинг, свој максимум и циљ, те самим тим оствари оно што, као појединац, сматра да му је потребно. Није нужно да бављење истим буде на професионалном нивоу и то је ствар избора. На тим тренинзима се може радити и на мршављењу, на изградњи снаге, окретности, флексибилности или кондицији – рекао нам је Милош.

Милошев тренутни фокус је на такмичњу у Љубљани, заказаном за сљедећи мјесец.

- Сваки почетак је тежак, а ово је тек почетак мог пута и први мали корак направљен. Захвалност дугујем својој породици, пријатељима, људима са којим тренирам и сарађујем – поручио је за крај нашег разговора.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 5m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 10m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 53m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 59m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 7m
    0