Miloš Mandić: Ovo je tek početak mog puta

07.09.2023. 17:51
0
IZVOR: katera.news

Na najvećem takmičenju u funkcionalnom fitnesu na Balkanu „Nike Metcon Fortfight“, održanog proteklog vikenda, učestvovao je i naš sugrađanin Miloš Mandić.

Mandić je ostvario sjajan uspjeh na ovom takmičenju, te je, osim što se od 430 prijavljenih plasirao među 220 najboljih, osvojio i drugo mjesto u kategoriji „Scaled Men“.

Za portal „Katera“ navodi da je odlazak na ovako veliko takmičenje bio u njegovim planovima, a da mu je osvojeno priznanje dalo vjetar u leđa da nastavi putem kojim je krenuo. Dodaje da je organizacija takmičenja, koje je okupilo najbolje, bila na visokom nivou, kao i da mu je čast što se našao među njima sa, kako priznaje, vjerovatno najmanje iskustva. 

- Cilj mi je bio da dam svoj maksimum, najbolje od sebe, da pokažem sebi sve na čemu sam radio u proteklom periodu, a ako to bude propraćeno dobrim rezultatom da mi bude „dokaz“ da sam na dobrom putu. Čast mi je što sam se našao među najboljima ovaj put, iako sam iskustveno najmlađi tu – otkriva nam Mandić.

On se u Beogradu borio kroz šest etapa u dva dana, a kada je u prvom eventu zauzeo prvo mjesto, nije dozvolio sebi da izgubi fokus, bez obzira na umor.

- Plasirajući se u finalni, šesti event znao sam da moram dati sve od sebe da učvrstim poziciju na postolju i osvojio i taj finalni, koji je meni bio i najdraži u ta dva dana i za koji mi je trebala najveća mentalna snaga – objašnjava naš sagovornik, kojem medalje nisu nepoznanica, jer je Miloš i kao član Džudo kluba „Randori“ nizao uspjehe.

Mandić se dotakao i konkurencije na „Nike Metcon Fortfight“ ističući da je svaki finalista apsolutno zaslužio svoje mjesto u finalu, zbog kvaliteta koje posjeduje, kao i da su samo nijanse odlučivale ko će biti na postolju.

S obzirom na to da se funkcionalnim fitnesom bavi nepunih godinu dana, Mandić priznaje da je pred njim bio težak zadatak - da za kratak period savlada tehnički sve što je potrebno za ovakvo takmičenje i da ujedno radi na kondiciji i treningu snage.

Naglašava da jedinstvene pripreme za takmičenje ne postoje.

- Da bi se napravio rezultat potreban je kontinuitet u radu, istrajnost, upornost, podjednako jake svakodnevne pripreme precizno isplanirane, nezavisno od raspoloženja i motivacije u danu ili periodu – rekao je Mandić, koji u dva treninga dnevno obuhvati kardio-treninge, treninge snage i gimnastiku.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Miloš, prema sopstvenom priznanju, dva treninga dnevno radi šest puta sedmično, a sedmi dan uvijek praktikuje aktivni odmor.

- Nije važno samo koliko se trenira, nego kako i na koji način se to radi da bi se obuhvatili svi segmenti, a ujedno praktikovao kvalitetan oporavak od tih treninga. Neizostavan dio svakog trenažnog procesa je i oporavak od napornih treninga redovnim istezanjem, plivanjem, nutritivno bogatim obrocima kako bi se napravio balans između ta dva segmenta – objasnio je on.

Miloš je član „Chicha“ tima i kaže da su u ovom boksu svi dobrodošli, nezavisno od trenutne fizičke spreme, godina ili bilo kojeg drugog parametra, a ističe da su prednosti bavljenjem funkcionalnim fitnesom brojne.

- Moguće je da svaki pojedinac prilagodi sebi trening, svoj maksimum i cilj, te samim tim ostvari ono što, kao pojedinac, smatra da mu je potrebno. Nije nužno da bavljenje istim bude na profesionalnom nivou i to je stvar izbora. Na tim treninzima se može raditi i na mršavljenju, na izgradnji snage, okretnosti, fleksibilnosti ili kondiciji – rekao nam je Miloš.

Milošev trenutni fokus je na takmičnju u Ljubljani, zakazanom za sljedeći mjesec.

- Svaki početak je težak, a ovo je tek početak mog puta i prvi mali korak napravljen. Zahvalnost dugujem svojoj porodici, prijateljima, ljudima sa kojim treniram i sarađujem – poručio je za kraj našeg razgovora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    21h 59m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    4h 10m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    4h 54m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    8h 59m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    9h 3m
    2