Милован Бјелица: Наш главни посао је да креирамо што бољу климу за пословање

15.09.2020. 12:40
0
ИЗВОР: ba.ekapija.com

Општина Соколац биљежи сваке године све већу привредну активност. Отворена су нова постројења, постојећа проширила своје капацитете, а постоји и заинтересованост домаћих и страних инвеститора за даља улагања.

Тим ријечима, начелник Сокоца Милован Бјелица, описује постојеће стање у економском развоју, а додаје да индустријска зона у Подроманији задовољава све потребе инвеститора, јер има савремени водовод, канализацију, електро мрежу и приступне путеве.

- Ту се већ налази одређени број привредних субјеката, а један дио је у изградњи. Планирани брзи путеви и аеродром на Гласинцу додатно повећавају вриједност ове индустријске зоне већ сада, а са изградњом то ће бити још израженије. Соколац планира и реализацију неколико значајних инфраструктурних пројеката, као и даља улагања у развој спортских, туристичких као и пољопривредних капацитета.

Бјелица вјерује да је највећи успјех који су постигли од како је на челу општине то што су почели да вјерују у себе.

- Што смо, такође, пробудили предузетнички дух код наших људи, што су људи почели да предузимају пословни ризик, да стварају своје компаније и своје послове.

еКапија: На челу Општине Соколац сте се од 2012. године. Које промјене и новитети су у том периоду уведени са циљем побољшања и унапређења пословног амбијента, као и покретања бизниса?

- Као прво, општинска админстрација је постала бржа и ефикаснија. Постала је истински сервис грађана и привреде. Све дозволе и документи се добијају много брже и лакше, рад је транспарентан, а грађани благовремено о свему обавјештени. У потпуности смо отворили врата за сарадњу са међународним организацијама, невладиним сектором и захваљујући тој отворености и спремности да прихватимо и примјенимо искуства развијених земаља, приступили смо пројектима који су захтијевали широку регионалну и међународну сарадњу. Успјешно и на обострано задовољство смо реализовали пројекте са УНДП-ом, ФАО-ом, ОЕБС-ом, УСАИД-ом, ИФАД-ом, са Европском инвестиционом банком, са Европском банком за обнову и развој, Свјетском банком, Развојном банком Савјета Европе, што је јасан показатељ да смо сигуран и поуздан партнер.

Тиме смо послали јасне сигнале привредницима и инвеститорима да је Соколац мјесто које има будућност и гдје се може успјешно пословати. Отуда и повећано интересовање за улагања и покретање бизниса, започето ревитализовањем бивших гиганата на овом подручју, гдје су не само страни инвеститори попут Хамдо групације, већ и домаћи привредници препознали наше напоре и подршку привреди и развоју. Сматрам да је главни посао администрације да створи што бољу климу за пословање, амбијент оптимизма, повјерења и сарадње. Управо то смо моји сарадници и ја радили у посљедњих осам година.

Мислим да су резултати видљиви и да повећана привредна активност на подручју општине то показује. Отворена су нова постројења, постојећа проширила своје капацитете, а постоји заинтересованост и домаћих и страних инвеститора за даља улагања.

еКапија: Када причамо о привредним и инвестиционим потенцијалима општине Соколац, које секторе сматрате недовољно искориштеним? Шта ће бити ваш фокус дјеловања у наредном периоду?

- Свакако то је што већи степен финалне прераде дрвета, којим је наша општина једна од најбогатијих у Републици Српској, а и шире. Потом пољопривреда, узгој кромпира и других култура које имају традицију узгајања на висоравни каква је Гласинац. Онда свакако сточарство, узгој оваца и говеда те музних крава и производња млијека која је већ сада значајно повећана, људи повећавају своје капацитете, међутим ми и даље имамо велике могућност напредовања, јер смо општина са великом површином. Потом је ту туризам - планински, сеоски, вјерски и посебно спортски, за који имамо велике могућности и планове развоја и побољшања. У наредном периоду смо припремили јавни позив за идејно рјешење затвореног базена и трибина стадиона као једне цјелине у СРЦ Бара, гдје већ имамо одличне терене, трим стазе, тениске терене. Подстицаћемо побољшање и повећање смјештајних капацитета. Жеља нам је да искористимо природне потенцијале, надморску висину која погодује припреми спортиста и да будемо препознати као дестинација која има одличне инфраструктурне услове за овај вид туризма.

Морам да истакнем да Соколац планира изградњу Градске куће и Трга патријарха Павла. То је пројекат који ће да да непроцјењиву културну и умјетничку вриједност нашој општини и граду Источном Сарајеву. У плану је да ту буде смјештена Спомен соба, која ће са Војничким спомен гробљем Мали Зејтилник чинити цјелину одавања почасти и културе сјећања на борце и тековине Одбрамбено отаџбинског рата, потом библиотека која ускоро слави вијек постојања, затим градска галерија, музеј Гласинца и Романије који планирамо да оснујемо како би похранили и чували културно историјско богатство нашег народа и овог поднебља, те биоскоп и позоришно - концертна дворана.

 

Крајем маја имали смо јавни позив за учешће у изради идејног рјешења Градске куће, трга и споменика патријарху Павлу. Конкурс је трајао мјесец дана и сада смо у фази избора између рјешења, а потом ћемо приступити изради комплетног пројекта Градске куће.

Мислим да ће то бити најрепрезентативнији објекат на територији Сокоца и Источног Сарајева. Свакако је највећи пројекат у досадашњој историји наше локалне заједнице и он са финансијског аспекта превазилази наше могућности. Међутим, увјерен сам да ће нам у овом подухвату помоћи владе Републике Српске и Србије и да ће разумијети нашу одлучност да изградимо нешто што ће бити на понос свих нас на Романији, али и српства у цјелини. О томе смо већ разговарали са амбасадором Србије у БиХ, његовом екселенцијом Александром Ђорђевићем, који је схватио значај и вриједност пројекта и исказао пуну подршку нашем напору да обезбједимо новац за градњу.

еКапија: До које фазе се дошло у реализацији пословних зона у Сокоцу? Који су наредни планирани кораци на том пољу?

- Индустријска зона у Подроманији задовољава све потребе инвеститора, садржи савремени водовод, канализацију, електро мрежу и приступне путеве. Ту се већ налази одређени број привредних субјеката, а један дио је у изградњи. Планирани брзи путеви и аеродром на Гласинцу додатно повећавају вриједност ове индустријске зоне већ сада, а са изградном то ће бити још израженије.

У самом граду имамо у плану још једну индустријску зону, за неку лакшу индустрију, представништва и слично, а такође индустријска зона у Видрићима на магистралном путу за Зворник има своје потенцијале и може да одговори заинтересованим привредницима када су у питању такозване греенфиелд инвестиције. Ми смо већ сада продужили уличну лед расвјету у правцу те зоне, а завршена је и канализациона мрежа.

еКапија: Прошле године сте разговарали са власником фирме Емиратес и забавног парка Саннyланд код Сарајева о могућем улагању од 50 мил КМ у тржни центар и пратеће садржаје. Да ли је било нових корака у реализацији ове потенцијалне инвестиције?

- Те разговоре ћемо свакако наставити. Ситуација са пандемијом је отежала и успорила скоро све привредне активности широм свијета. Ми ћемо са своје стране наставити припремање терена, са изградњом електро и комуналних прикључака, са регулационим плановима, парцелизацијом земљишта и пројектном документацијом, а остало зависи од планова и воље ових, али и других инвеститора. Они су помињали и неку врсту рехабилитационог центра и ми смо поудили локације, уклапајући то у наше планове изградње вјештачког језера у Парк шуми Талине. Ту је предвиђено уређење трим стазе, стазе за монти бајк, пјешачке стазе, стазе за јахање, вожња санкама са запрегом, вожња квадовима, мото спорт, терене за мини голф и друге терене на отвореном, викенд насеље око језера, хотел за стара лица, рехабилитациони центар, свадбени салон и угоститељски објекат. Општина Соколац је спремна да у ове послове уђе кроз приватно-јавно партнерство.

еКапија: Који су по вама најважнији елементи које би свака локална заједница требало да обезбиједи како би се инвеститор осјећао добродошао и пожељан?

- То је свакако отвореност и спремност да се саслушају идеје и планови људи који планирају да граде или да улажу свој новац, те да се на основу тога у складу са могућностима одговори тим захтјевима. Да би то било могуће потребно је да у администрацији локалних заједница буду људи који имају професионалне, али и људске квалитете. Дакле кључни су људи. Изузетно је важно да су инвеститори и грађани квалитетно и правовремено информисани о свим процедурама, јавним позивима, мјерама и тако даље, то је оно што се зове транспарентност рада локалне заједнице.

Потом долази брзина у рјешавању питања везаних за регистрацију пословних субјеката, издавања дозвола и такси и томе слично. Ми смо сервис грађана и привреде и од успјешности тог сервиса зависи привлачност наше заједнице инвестиорима и привредницима.

еКапија: Која је ваша порука свима који размишљају да покрену или отворе своју компанију у Сокоцу?

 

Соколац је општина која својим природним ресурсима, географским положајем и снагом и знањем својих мјештана средина која напредује, која се гради и у којој има животног оптимизма.

Увјерен сам да је највећи успјех који смо постигли од како сам на челу наше општине то што смо почели да вјерујемо у себе, што смо пробудили предузетнички дух међу грађанима и што су људи почели да предузимају пословни ризик и да стварају своје компаније и своје послове. Сокочани не чекају да им неко нешто да или донира, улажу своја средства и своје напоре како би створили боље услове за живот себи и својим породицама и цијене сваког ко дође и ради исто.

Такође, све више младих људи након средње школе, пред одлазак на факулте, ради да себи обезбједе неки џепарац, да помогну родитељима и спреме се за студије. То су почели да раде и средњошколци који конобаришу или раде сличне послове. Управо то је оно што представља основу самопоштовања и предузетничког духа. Активно дјеловање без чекања и без кукања. То је дуално образовање и без таквог формалног именовања.

Из такве климе и таквог амбијента људи мање одлазе, ствара се могућност да се враћају и да живе и раде у Сокоцу и Републици Српској.

Ово је најбоља порука онима који планирају да започну свој посао и траже локацију гдје би инвестирали. А најбоља препорука су успјешни послови и задовољство оних инвеститора који већ послују у нашој општини, као и планови и улагања оних чији су послови у изградњи.

Адмистрација општине је ту да буде сервис, да пружи потребне информације и сваку другу врсту помоћи. Опредјељени смо и за јавно-приватно партнерство, за сарадњу и кооперацију. Не гледамо одакле долази инвеститор нити правимо било какву дискриминацију, на било којој основи, а тражимо уважавање и поштовање прописа и закона Републике Српске, те уважавање радника и грађана Сокоца.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 31m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 23m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 56m
    0