Милуновић: Радницима плаћен топли оброк, само они то не виде

29.07.2021. 15:00
2
ИЗВОР: capital.ba

Док Синдикат управе Републике Српске преко посланика у Народној скупштини Републије Српске увелико лобира да се усвоје законска рјешења на основу којих би се запосленима у влади, полицији и просвјети вратила накнада за топли оброк и регрес изгубљена 2007. године, Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић не показује заинтересованост за једну такву идеју.

Напротив, он тврди како 55.000 радника запослених у горе наведеним институцијама и установа има топли оброк, али да га једноставно не виде.

- Наведеној категорији радника није одузето право на топли оброк, него је накнада за топли оброк урачуната у износ основне плате и посебно се не исказује - каже министар Милуновић у одговору на питања која му је упутио посланик Милан Петковић.

Петковић је министра Милуновића упозорио да са оваквим одговором неће бити задовољан, али на његовово питање о томе да ли Влада Републике Српске има у плану да врати право на топли оброк није добио конкретнији одговор.

Међутим, када се оно што Милуновић тврди упореди са примањима радника, испоставља се како велики број њих не зарађује ни минималну плату, показује рачуница портала Capital.

За примјер смо узели чистачице у републичким установама које у просјеку зарађују око 600 марака мјесечно.

Најнижи топли оброк који се у Републици Српској  може исплатити је 140 марака, а најнижи регрес је у висини минималне плате односно 540 марака.

Ако се од њеног мјесечног примања одузме топли оброк и регрес, а који на мјесечном нивоу износи 45 марка, долази се до тога да је њена основна плата тек 415 марака, што је за 135 марака мање од загарантованог минималца.

Оно што је такође интересантно је да Влада Републике Српске за своје раднике примјењује двострује аршине.

Наиме, радници у Електропривреди Републике Српске, Шумама, Жељезницама РС и другим јавним предузећима у државном власништву примају накнаде за топли оброк и регрес и њима те накнаде не улазе у плату.

У Синдикату управе Републике Српске увјерени су да ће њихова иницијатива о враћању топлог оброка и регреса бити законски дефинисана јер имају подршку свих политичких странака у Народној скупштини Републике Српске, па и оне из које долази министар Милуновић.

Сматрају како је он најгори министар у историји Владе Републике Српске када је у питању област рада и додају како не познаје посао на којем је ангажован.

- Суштински, по наметнутом закону плату чини коефицијент сложености послова, цијена рада те накнада за топли оброк и регрес. Међутим,  тај закон није усклађен са осталим нормама. Плата је једна ствар, а накнаде нешто сасвим друго. Накнада за топли оброк је трошак исхране и то не може бити вредновано као рад. Плата би требала да се исплаћује за обављени рад, а Влада је у то урачунала и све накнаде. Тражимо да се јасно дефинише шта је плата, шта је топли оброк а шта је регреси да се неправда исправи - каже предсједник синдиката Божо Марић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ministar 29.07.2021. 21:58
    Govedo.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 29.07.2021. 21:22
    Zato se vladajuća koalicija hvali (a radnici ćute, mada znaju) da nam je prosečna plata (950KM), veća nego u Federaciji i najveća u regionu. Pri tome nikad ne kažu da je u tu platu uračunat topli obrok i regres (cca 200 KM). Što Znači da je prosečna plata u RS oko 750 KM, odnosno poprilično najmanja u regionu. Međutim, ne mogu oni slagati, koliko im mi "vjerujemo".
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 35m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 19m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 32m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 46m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 38m
    0