Мине остају, донатори одлазе

09.03.2023. 09:10
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ни скоро три деценије након завршетка рата нису уклоњене све заостале мине и друга експлозивна средства у земљи, а додатни проблем могао би настати јер због немара домаћих власти и донатори окрећу леђа БиХ.

У извјештају о раду Комисије за деминирање у БиХ за прошлу годину наведено је да, према најновијим процјенама, сумњива опасна површина на мине износи 869,64 километра квадратна, што је 1,69 одсто територије БиХ.

- Поред прописно постављених знакова минског упозоравања, због лоше економске ситуације у земљи становништво БиХ свјесно улази у сумњиве ризичне површине углавном због прикупљања огрева и сакупљања секундарних сировина - наведено је у извјештају поменуте комисије.

Директор Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАЦ) Саша Обрадовић рекао је да се процес деминирања у БиХ одвија споро јер није издвојен новац за те намјене са свих нивоа власти у БиХ.

- Новац је обећан при изради Стратегије о противминском дјеловању за период 2019 - 2025. Нажалост, једна особа је прошле године страдала од мина, када је залутала и ушла у минско поље. Са свим својим капацитетима обиљежавамо минска поља и смањено је страдање људи и деминера и повећана контрола инспекције - рекао је “Гласу Српске” Обрадовић.

Нагласио је да ће ове године услиједити и ревизија Стратегије о противминском дјеловању.

- Надам се и да ће сви нивои власти у БиХ схватити да заједничким снагама треба да деминирамо и уклонимо мине са подручја Српске, ФБиХ и Брчког јер се донатори полако окрећу ка Украјини, Сирији и другим земљама. Бојим се да ће БиХ убудуће о овом питању бити заборављена од донатора - поручио је Обрадовић.

Постоји и страх да би БиХ могла, уколико Савјет министара и Парламент БиХ не верификују споразум о 10 милиона евра који су обећани испред Европске комисије, остати без тог новца.

- Тај износ новца је довољан за деминирање током двије године. То су ствари око којих политике морају да се договоре како ће да издвајају новац за деминирање у БиХ јер донатори се полако повлаче из земље, а сумњиве површине под минама остају - нагласио је Обрадовић.

Када је ријеч о Стратегији о противминском дјеловању 2019 - 2025. године, Обрадовић је додао да је одобрено продужење важења тог документа до 2027. године.

- Ова година у ревизији ће нам јасно дати показатеље која је то година у будућности до када би требало да буде завршен процес деминирања. Многи фактори утичу на овај процес, који је опасан и отежан јер нема слуха за деминирање и помоћ становништву које више од 25 година живи поред минских поља - закључио је Обрадовић.

Закон

Саша Обрадовић рекао је да је Закон о деминирању БиХ на снази од 2002. године.

- Тај закон још није усклађен са европским легислативама и осталим прописима који се примјењују у БиХ. Прије двије, три године тражили смо да се тај закон промијени како би се деминерима дозначио бенефицирани радни стаж и подигао ниво квалитета Центра за уклањање мина у БиХ - навео је Обрадовић.

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Мина се нећемо ријешити до 2035. године? Мина се нећемо ријешити до 2035. године?
Затворена плажа, пронађено 28 неексплодираних мина Затворена плажа, пронађено 28 неексплодираних мина
Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
Најчитаније
  • Возач камиона у 15 минута учествовао у три саобраћајне незгоде
    13h 54m
    1
  • Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије
    8h 57m
    1
  • Гибаница од ломљених кора
    6h 47m
    0
  • Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
    10h 39m
    0
  • У понедјељак у Палама комеморација поводом смрти Уроша Пене
    16h 53m
    0